Steeds meer Twentenaren in Donorregister - check je gemeente

KaartENSCHEDE - 45 procent van de Twentenaren vanaf 12 jaar en ouder heeft zich geregistreerd in het Donorregister. Daarmee ligt deze regio boven het landelijk gemiddelde van 42 procent. Tubbergen en Dinkelland excelleren: de gemeenten tellen het laagste aandeel bewoners van Nederland dat aangeeft géén donor te willen zijn.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Donorregister. Op 2 januari 2019 stonden 6,4 miljoen Nederlanders ingeschreven. Het aantal personen van 12 jaar of ouder dat toestemming geeft voor donatie, met of zonder donatiebeperking, neemt jaarlijks toe.

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in het Donorregister wordt opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’, wanneer zij niet actief een keuze vastleggen.

Twenterand onderaan

In 2014 had 39 procent van de Twentenaren zich ingeschreven in het Donorregister. Dat percentage is nu gestegen naar 45 procent. Twenterand presteert het slechts van deze regio: 63 procent van de inwoners heeft zich nog niet ingeschreven in het Donorregister. Rijssen-Holten volgt op een tweede plek met 61 procent.

Van de Twentse gemeenten loopt Borne voorop in Donorregistratie: 46 procent van de inwoners heeft zijn of haar keuze voor orgaandonatie vast laten leggen.

Grote verschillen

‘Er zijn grote regionale verschillen in het aandeel mensen dat toestemming heeft gegeven voor orgaandonatie, al dan niet met donatiebeperking’, schrijft het CBS. Het laagste aandeel bewoners dat heeft vastgelegd geen donor te willen zijn is met 8 procent te vinden in Tubbergen, Dinkelland en het Brabantse Reusel-De Mierden.

Benieuwd naar jouw gemeente? Check de interactieve kaart hierboven.

Volledig scherm
© ANP XTRA