Volledig scherm
Het Wonder van Jena in volle glorie © Museumfabriek

Sterrenprojector ‘Wonder van Jena’ naar Museumfabriek in Enschede

Het Wonder van Jena, de oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld, komt volgende maand naar Enschede. Twentenaren restaureerden het bijzondere planetarium dat vanaf 5 oktober te zien is in De Museumfabriek.

De projector, in 1924 gebouwd in Jena en eigendom van het Museon in Den Haag, maakt het mogelijk om de sterrenhemel te ervaren zonder het strooilicht van steden. Een ingenieus systeem van radertjes zorgt ervoor dat de geprojecteerde sterren precies zo bewegen als in werkelijkheid.

Het apparaat wordt in Enschede geplaatst onder een zes meter hoge koepel met een diameter van tien meter. De komst van de projector is het hoogtepunt van de activiteiten rondom het 50-jarig bestaan van de Sterrewacht Koenraad ter Kuile die zich op het dak van De Museumfabriek bevindt.

Gerestaureerd door Twentenaren

Het ‘Wonder van Jena’ blijft tot eind oktober in Enschede. Vanaf volgend jaar is het permanent te zien in het Museon dat de restauratie van het in 1978 zwaar beschadigde apparaat uitbesteedde aan de Twentse amateurastronomen Romke Schievink en Ewout Bakker.

De Museumfabriek staat in oktober een maand lang in het teken van sterrenkijken. Speciale aandacht is er voor sterrenkundige objecten uit Twente zoals de telescoop van fabrikant Bernard Scholten. Kinderen kunnen ook zelf aan het werk, naar sterren kijken en knutselen aan een zelfgemaakte zonnestelselmobiel.