Volledig scherm
De familie Kuiper © Lucien Baard

Stil Pegida-protest op rode loper in Enschede

ENSCHEDE - De Pegida-demonstratie van zondag in Enschede is verboden. Maar José en Piet Kuiper en hun dochter Ellen uit Spijkenisse laten zich niet muilkorven. Om hun ongenoegen kenbaar te maken over het verbod gingen ze vrijdag demonstratief in hun Pegida kleding even op de stoep van het stadhuis zitten. Daarna wandelden ze lekker door de binnenstad. 

De Kuipers zitten speciaal voor de demonstratie al een hele week in Twente op de camping. "In één dag op en neer voor een demonstratie is Enschede wat te ver. Een hotel voor een nachtje is ook best kostbaar; voor dat zelfde bedrag zitten we nu een hele week op de camping. Beetje van de natuur genieten en musea bezoeken." Het Rijksmuseum hebben ze net gedaan.

Toeristen

Ze hopen dat ondanks het verbod er veel Pegida-aanhangers de stad zondag nog kunnen bereiken. "Niet om te demonstreren, want dat mag niet. Gewoon vaderdag vieren." Zij gaan dat op de Oude Markt hoe dan ook doen, zeggen ze. Weer in hun Pegida-kleren, natuurlijk. "Een beetje door de stad lopen en een broodje eten. Dat mag toch? We zijn geen demonstranten, we zijn toeristen."