Volledig scherm
© videostill

‘Stop met harde aanpak van illegale zendpiraten in Overijssel’

ENSCHEDE - Illegale etherpiraten moeten niet langer zwaar vervolgd worden. Daarvoor pleit de PvdA Overijssel. De partij vindt illegale zendpiraten ‘onderdeel van onze Overijsselse streekcultuur'. Strenger beleid en hogere boetes zorgen volgens de PvdA voor een escalerend effect. Maar volgens de toezichthouder verhardt de strijd juist.

Het Agentschap Telecom (AT), verantwoordelijk voor het ‘schoonhouden’ van de ether, presenteerde begin december een nieuw sanctiebeleid. Samenvattend: strengere juridische maatregelen en vaker hoge boetes. Dat is volgens het AT nodig, omdat er ‘een harde kern’ van illegale ethergebruikers is overgebleven. Die kern lapt volgens de toezichthouder veelal de regels aan zijn laars en zorgt met steeds zwaardere zenders voor verstoring van het andere etherverkeer.

Hekelt hoge boetes

Quote

Geheime zenders horen bij het stukje Overijssel­se streekcul­tuur

PvdA Overijssel

De PvdA Overijssel hekelt desalniettemin de hogere boetes. „Bedragen tot 7.000 euro voor een kleine etherpiraat, dat is echt niet nodig”, zegt fractievoorzitter Annemieke Wissink. Volgens haar moeten de illegale zendpiraten ‘juist gekoesterd worden’. „Geheime zenders horen bij het stukje Overijsselse streekcultuur. Ik luister er zo af en toe ook naar en het heeft zo z'n charmes. Dat moet je niet willen vervolgen.”

Volgens het Agentschap Telecom is er niets romantisch aan een illegale zender.  „Als het 112-netwerk of de communicatie met het vliegverkeer wordt getroffen, kan dat zelfs leiden tot gevaarlijke situaties”, zei AT-woordvoerder Dirk Emans eerder. Ook verhardt volgens hem het kat- en muisspel met de etherpiraten. „De ervaring van onze inspecteurs is dat de sfeer grimmiger is geworden.”

Lokale etherpiraten gedogen

PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink benadrukt dat ze niet álle illegale etherpiraten wil gaan gedogen. „Piraten die met grote zenders communicatiesystemen platleggen of de boel barricaderen met asbestplaten, moet je keihard aanpakken”, zegt ze. „Maar met het huidige beleid van Agentschap Telecom draai je álle etherpiraten de nek om. Waarom kleine, lokale etherpiraten niet hun hobby uit laten voeren?”.

Een plek op de FM-band is schaars, maar toch wil Wissink kijken of kleine, lokale etherpiraten gedoogd kunnen worden. Voor evenementenfrequenties, waarop zenders tijdelijk légaal kunnen uitzenden, voelt ze niet zoveel. „Dan mis je de charme van een illegale zender”. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten en pleit ervoor om de illegale piraterij tot Overijssels cultureel erfgoed te benoemen.

Geen onderscheid

Agentschap Telecom laat in een reactie weten dat het geen onderscheid maakt tussen kleine en grote illegale zendpiraten. „Het ministerie gaat over het beleid, wij zijn alleen uitvoerend”, aldus AT-woordvoerder Emans.

Waarom illegale zenders voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen, leggen we uit in onderstaande video:

Poll

PvdA: ‘Stop met harde aanpak van illegale zendpiraten in Overijssel’

  • Onzin, het is illegaal en dus moeten ze aangepakt worden (27%)
  • Eens, geheime zenders horen een beetje bij onze streekcultuur (69%)
  • Radio? Ik luister alleen nog maar muziek via Spotify (4%)
2634 stemmen