Volledig scherm
Door een windstoot kan een auto enkele meters opzij worden geduwd, zo blijkt uit een studie van de Auto Club Europa (ACE) © DPA

Storm op komst in Oost-Nederland: dit kun je zondag verwachten

UpdateENSCHEDE - Zeer zware windstoten en veel neerslag in korte tijd: zondag trekt storm Ciara over het land. Ook hier in Oost-Nederland zal het flink tekeer gaan. Wat kun je zondag verwachten? Wij sommen het voor je op.

Het wordt zondag geen doorsnee februaristorm met een 'lekkere stevige wind', waarschuwt Michiel Severin van Weerplaza. „We hebben het over extreem weer met een wind die heel veel kracht heeft. We gaan er vanuit dat Ciara in vrijwel alle provincies van ons land voor schade gaat zorgen. Het is een weersituatie waarbij het hele land geraakt wordt.”

Ciara in een notendop:
- Vanaf 12.00 uur geldt code geel, vanaf 20.00 uur code oranje
- Overlast tussen 15.00 uur en middernacht het grootst
- Windstoten tot 130 kilometer per uur en veel neerslag in korte tijd
- Het is een zware storm die eens in de twee of drie jaar voorkomt

Code oranje

In de loop van de ochtend en eerste helft van de middag worden al zware windstoten van 75-100 km/u verwacht vanwege storm Ciara. Vanaf de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe. In Oost-Nederland  zijn pas in de avond zeer zware windstoten van 100-120 km/u mogelijk. Later vanavond en komende nacht verdwijnen de zeer zware windstoten van 100-120 km/u. Naar verwachting is maandag de kans op zware windstoten aanwezig. 

Hoe ziet zondag eruit?

Zondagochtend: Nog geen sprake van extreem weer, al zal het met een sterke stormkracht niet aangenaam fietsen zijn. Tegen de middag trekt de wind verder aan.

Zondag 15.00 uur: Windkracht 7 of 8 zorgt voor zware tot zeer zware windstoten van 90 tot 100 km/u in Oost-Nederland. Ook neemt de neerslag toe. ‘De schademeldingen beginnen binnen te komen’, verwacht weerman Michiel Severin.

Zondag 18.00 uur: Een regenfront trekt over het land, waardoor het in korte tijd flink kan gaan plenzen. De wind wordt nog heviger, met windstoten tot 120 kilometer per uur. Weerman Severin verwacht landinwaarts zelfs windstoten van 130 kilometer per uur. De combinatie van harde wind en veel regen zal voor flinke overlast gaan zorgen, verwacht Severin. „Ook het verkeer ondervindt ernstige hinder.”

Zondag 21.00 uur: De neerslag neemt verder toe. Het koufront trekt rond middernacht van het noordwesten naar Limburg, waardoor het flink blijft regenen. Vanaf een uur of twee zondagnacht neemt de wind in kracht af en gaat het minder hard waaien.

Volledig scherm
De windstoten van zondag © Weerplaza

Geen orkaan

Weerplaza benadrukt dat de storm van zondag ‘geen lokaal stormpje is'. „Het is een weersituatie waarbij het hele land geraakt wordt. Maak dus de juiste plannen en neem voorzorgsmaatregelen indien spullen makkelijk los kunnen raken en kunnen rondvliegen.”

Het weerinstituut benadrukt dat er geen orkaan komt. „Het is een storm met een kracht die ons land geregeld meemaakt, gemiddeld eens in de twee of drie jaar.” De storm van zondag is vergelijkbaar met de storm die in januari 2018 over de regio raasde. Dat zorgde toen voor tientallen schademeldingen en in Enschede kwam een man om het leven.

Zo voorkom je schade aan je huis

- Check of je dakpannen en dakgoten vastzitten
- Tuinmeubilair dat buiten staat kan je het beste opbergen. Net als losse potten of achtergebleven parasols
- Zorg dat rolluiken, markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn
- De schutting is een windvanger. Controleer of deze goed vast staat
- Haal je boodschappen vast in huis
- Sluit ramen en deuren goed