Volledig scherm
Koeien doen zich tegoed aan bladeren van een geknakte tak van een eik. © Marcel Tettero

Storm trekt over Twente: op deze plekken is er schade of oponthoud

LiveENSCHEDE - De herfststorm die over ons land trekt, leidt ook in Twente tot incidenten. Met als treurig dieptepunt een meisje dat in Enschede onder een boom terechtkwam

Wij zetten alle incidenten als gevolg van de storm op een rij. Dit bericht wordt continu ververst. 

Omgewaaide bomen, problemen voor fietsers

Aan de Winkelbergweg in Holten blokkeerde woensdagmorgen een omgewaaide boom de weg. De brandweer heeft de weg daar weer vrij gemaakt. Bij een basisschool aan de Marjoleinlaan in Wierden werd een loshangende tak gekapt door de brandweer. 

Volledig scherm
Een omgewaaide boom moest worden opgeruimd © News United

Aan de Hengelosestraat in Enschede kwam een fietsster ten val. Het devies voor fietsers de komende uren is om de handen aan het stuur te houden.  Verder rijden er door het hele land minder treinen en heeft Schiphol grote problemen, terwijl sommige snelwegen afgesloten zijn geweest en de scheepsvaart grote hinder ondervindt.

Boom valt op meisje 

Bij het Stedelijk Lyceum Enschede - locatie Zuid - raakte een meisje gewond doordat ze onder een omgewaaide boom terechtkwam. Het gaat om een leerlinge van de middelbare school. Meer over dit ongeval leest u hier.

Spandoek voor jarige vrouw (25) foetsie

In Haaksbergen hadden vrienden van de jarige Karlin (25) een spandoek bij de Salomon Frankenhuis-rotonde geplaatst. Te gevaarlijk met dit weer, volgens de politie. Die nam het spandoek, dat steunde op twee dunne latten, in beslag.

De jarige kan haar cadeau daar weer ophalen.

Volledig scherm
Het omgewaaide spandoek. © Politie Haaksbergen

Boom valt op auto, bestuurder andere auto ontkomt

In Almelo is een dikke tak van een boom geknapt en op een geparkeerde auto gevallen. De auto liep schade op. Een andere automobilist had meer geluk. Zij reed achteruit op het moment dat de grote tak naar beneden kwam. Haar voertuig werd net niet geraakt door de tak. De boom stond langs de Wierdensestraat.

Volledig scherm
De omgevallen boom in de Wierdensestraat in Almelo. © News United/Emiel Geerding

Weg en toegang tot zwembad geblokkeerd

In de Vierzonenweg in Vroomshoop waaide een boom om. Die blokkeerde daardoor een deel van de straat en kwam deels in het naastgelegen kanaal terecht. Brandweerlieden zaagden de boom in stukken en ruimden de houtblokken en takken op. 

In Rekken waaide een boom om bij het natuurbad aan de Van Ouwenallerlaan. Die blokkeert daardoor de toegang van het bad.

Enschedesestraat in Hengelo afgesloten

Een groot gedeelte van de Enschedesestraat was woensdagmiddag afgesloten. Op het wegdek tussen Hengelo en Enschede lagen meerdere bomen en een lantarenpaal. Het afgesloten deel betrof het rijvlak voor weggebruikers die naar Enschede willen. Mensen die op weg waren naar Hengelo, konden doorrijden. 

Inmiddels is de weg weer helemaal vrij voor verkeer.

Volledig scherm
De Enschedesestraat in Hengelo, woensdag aan het begin van de middag. © News United/Jack Huygens

Blije koeien

De storm betekent niet alleen maar kommer en kwel. Tegenover Huize Almelo doen koeien zich tegoed aan bladeren van een omgevallen eik. Een forse tak van de boom is als gevolg van de storm van de boom gescheurd.

Volledig scherm
© Marcel Tettero

Aantal meldingen in Twente stijgt

De brandweer in Twente heeft haar handen vol aan alle stormschades. Het afgelopen uur zijn er 18 meldingen geweest. Momenteel rijden negen brandweervoertuigen door de regio, onder meer om omgewaaide bomen en afgeknapte takken op te ruimen.

Ernstig ongeval op N35

Aan het eind van de middag zijn drie mensen gewond geraakt bij een ernstig ongeval met meerdere voertuigen op de N35 bij Nijverdal, ter hoogte van de McDonald's. De weg is in beide richtingen afgezet en de politie verzoekt automobilisten op de weg om de rijbaan vrij te laten voor hulpdiensten.

Bij het ongeval was een auto met aanhanger betrokken, geladen met balken. Volgens getuigen is deze auto gaan slingeren en heeft hij vervolgens frontaal een tegenligger geraakt.

Kunstwerk beschadigd

In Almelo raakte een kunstwerk tegenover het water bij het gemeentehuis beschadigd. Een deel van het kunstwerk verdween in het water.

Kastanjeboom valt op woning

In de Grotestraat in Tubbergen is 's middags een kastanjeboom op een woning gevallen. De brandweer heeft de woning met linten afgezet. De eigenaar moet zelf de boom verwijderen. 

Volledig scherm
De omgevallen kastanjeboom. © News United/Clemens Brughuis

Eeuw oude beuk tegen de vlakte

In stadspark Engels' Tuin in Ootmarsum was een ruim honderd jaar oude beuk niet bestand tegen de eerste najaarsstorm in Twente. 

Volledig scherm
De omgewaaide boom in Ootmarsum. © Alphons Weierink

Boom op huis

In Zenderen viel een boom op een woning en een schuur in de Hoofdstraat. De brandweer moest er met een hoogwerker aan te pas komen om de boom te verwijderen. De boom is eerst in stukken gezaagd, voor ze van het huis en de schuur is gehaald. De schade aan de woning en de schuur is onduidelijk.

Volledig scherm
De brandweer maakt gebruik van een hoogwerker om een boom van een dak van een huis in Zenderen te halen. © Hof van Twente Fotografie/Roy Kaspers

120 kilometer per uur

In de kustprovincies (met uitzondering van Zeeland), het Wadden- en het IJsselmeergebied kunnen tot en met woensdagmiddag zeer zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur voorkomen. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot circa 120 kilometer per uur mogelijk.

Daar geldt code oranje. In deze regio is de 'zachtere' code geel van kracht. Windstoten bereiken hier een kracht van maximaal 90 kilometer per uur. 

Meer nieuws over de storm

De hoogst gemeten windstoten in Twente lees je hier.
Het liveblog over de landelijke schade van de storm vind je hier.

Volledig scherm
De brandweer in actie deze woensdag bij een basisschool. © News United