Straaljagers boven Twente? Wen er maar aan, want die gaan we de komende tijd vaker horen
ENSCHEDE - Het harde geluid van laagvliegende straaljagers was vandaag goed te horen in Twente. De boosdoeners? Twee straaljagers die onderdeel zijn van een speciale wapeninstructiecursus. De training duurt nog tot medio oktober. Tot die tijd zullen er geregeld straaljagers - met bijkomend lawaai - te vinden zijn in het Twentse luchtruim.
“De komende tijd ga je vaker straaljagers boven Twente zien én horen”, zegt Marleen Molema, hoofd communicatie van Vliegbasis Leeuwarden. De straaljagers stijgen in Leeuwarden op en maken dan hun trainingsronde boven onder andere Overijssel. „De training duurt nog tot medio oktober.” Tot die tijd blijven ze dus boven Twente vliegen.
Belgische straaljagers
De vluchten zijn onderdeel van de Weapons Instructor Course (WIC). Dit jaar doen cursisten mee uit Nederland, België en Noorwegen. “De landen vliegen met hun eigen vliegtuigen", legt Molema uit. “Daarom zag en hoorde je vandaag twee Belgische straaljagers.” De eerste maanden van de training, die in mei is gestart, hebben de vliegtuigen vooral boven de Noordzee en het noorden van Nederland geoefend.
Alleen de meest talentvolle en ervaren vliegers en officieren mogen de opleiding volgen
De vluchten boven Twente zijn onderdeel van het tweede deel van de training. Tijdens de training in het Twentse luchtruim wordt vooral met tactieken, wapensystemen en sensoren die gericht zijn op het aanvallen van doelen op de grond geoefend. „Alleen de meest talentvolle en ervaren vliegers en officieren mogen de opleiding volgen”, zegt Molema. „Je kunt het dus zien als een soort Top Gun. Deze training maakt de vliegers nóg beter.”
De WIC is in mei gestart en duurt tot 22 oktober. Cursisten kunnen zichzelf niet opgeven, maar worden door hun landen voorgedragen. Aan de training doen F16's, F35's en C130's mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.