Bij de melding van overlast door een verward persoon gaat vanaf 1 januari een speciaal voertuig op pad met een ggz-verpleegkundige, een politieagent en een ambulanceverpleegkundige
Volledig scherm
Bij de melding van overlast door een verward persoon gaat vanaf 1 januari een speciaal voertuig op pad met een ggz-verpleegkundige, een politieagent en een ambulanceverpleegkundige © Regio Twente

Streettriage Twente voor crisissituatie rond verwarde personen

AudioENSCHEDE - Twente krijgt vanaf 1 januari een speciaal voertuig voor crisissituaties rond verwarde personen. Het gaat in eerste instantie om een proef onder de naam Streettriage, waaraan alle Twentse gemeenten meedoen.

 Een team van een verpleegkundige  uit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), een ambulanceverpleegkundige en een politieagent gaan met het voertuig op pad als er een melding van overlast binnenkomt bij de politie. Het team bepaalt ter plekke of er psychiatrische of medische zorg nodig is. Als er strafbare feiten zijn gepleegd, wordt de persoon overgedragen aan Justitie.

Direct goede zorg

Zo moet worden voorkomen dat mensen met verward gedrag op de verkeerde plek terecht komen en lang moeten wachten op adequate zorg. Ze worden direct meegenomen naar de juiste plek voor verdere zorg. Dat kan hun huis zijn, maar ook het ziekenhuis, de huisarts, een GGZ-instelling of politiebureau. Aan Streettriage Twente werken behalve de gemeenten ook de zorginstellingen Mediant en Dimence, Ambuance Oost en politie mee. Woensdag was de kick-off.

Radio

1Twente sprak projectleider Inge Westerhoff op de radio. Beluister het fragment hieronder.