Medewerker van Urenco met een van de vaten met uranium.
Volledig scherm
Medewerker van Urenco met een van de vaten met uranium. © Urenco

Stukken over spionage bij Urenco in Almelo blijven geheim

ALMELO/AMSTERDAM - Alle documenten van Nederland over het toezicht op uraniumverrijker Urenco in Almelo blijven tot in lengte van jaren geheim. Dat concludeert de stichting Laka, documentatie- en onderzoekscentrum voor kernenergie, na een uitspraak van de Rechtbank Amsterdam.

Dat betekent volgens Laka onder meer dat ook de documenten over de spionagezaak uit de jaren zeventig, waarbij Pakistaan Kahn bij Urenco de techniek stal om uranium te verrijken tot splijtstof voor kernwapens, mogelijk nooit openbaar zullen worden. Kahn wordt ‘de vader van de Pakistaanse atoombom’ genoemd. 

Verdrag van Almelo

Overigens was dat niet de reden dat Laka bij de Rechtbank Amsterdam vroeg om opheffing van de geheimhouding van documenten van de zogenoemde ‘Gemengde Commissie’. Deze Gemengde Commissie bestaat uit vertegenwoordigers van Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland en komt voort uit het Verdrag van Almelo, waarin de oprichting van Urenco werd geregeld.

Tritium

Aanleiding voor de rechtszaak was het bericht dat de Commissie levering van verrijkt uranium aan een Amerikaanse kerncentrale heeft goedgekeurd, ook al wordt daar tritium voor het Amerikaanse kernwapenprogramma geproduceerd. Volgens de rechtbank is de Wet openbaarheid van bestuur niet van toepassing op documenten van de Gemengde Commissie.

Kernwapens

Daarmee blijft volgens Laka onduidelijk of Nederland heeft ingestemd met uraniumverrijking door Urenco voor een Amerikaanse kerncentrale, die er kernwapens mee maakt.