Volledig scherm
De supersneeuwmaan in Nijverdal. © Marieke Amelink

Supersneeuwmaan goed te zien in Twente

HENGELO – De supersneeuwmaan is deze dinsdagavond goed zichtbaar in Twente en de Achterhoek. Op social media worden vanuit verschillende plaatsen foto’s gedeeld.

De supersneeuwmaan is de grootste en felste volle maan van 2019. Dit komt omdat de maan deze dinsdag dichter bij de aarde staat dan anders. Iets na 20.00 uur is het middelpunt van de maan ‘maar’ 356.762 kilometer van ons vandaan. Gemiddeld staat de maan op zo’n 384.000 kilometer van de aarde.

,,De volle maan staat vanavond het dichtstbij de aarde als je dat vergelijkt met alle volle manen die we in 2019 gaan krijgen. Dat betekent dat we spreken van een supermaan’’, legt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza uit.

Grootste maan van de eeuw

De supermaan die dinsdagavond te aanschouwen is, is zeker de moeite waard om te bekijken. De komende jaren zal er geen supermaan te zien zijn. In 2026 wel weer, dat valt op kerstavond. ,,En op 6 december 2052, die moet je echt in je agenda zetten want dat is de grootste maan van de eeuw’’, aldus Klaassen die nu al enthousiast is. ,,Het is eigenlijk altijd de moeite om naar boven te kijken. Om van de sterren, de zon en de maan te genieten. Dat zouden meer mensen moeten doen. Daar word je rustig van.’’

Enschede

Borne

Oldenzaal

Hengelo

Volledig scherm
De supersneeuwmaan was ook in Hengelo goed te zien. © News United / Jack Huygens