Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Supporters Royal Antwerp niet welkom in Enschede

ENSCHEDE - Fans van Royal Antwerp zijn niet welkom in Enschede voor het Europacupduel tegen AZ, aanstaande donderdag. Dat heeft burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede dinsdagmiddag besloten. De veiligheid in de stad en rond het stadion kan anders ‘onvoldoende worden gewaarborgd’.

Quote

Ze komen hoe dan ook het stadion niet in.

Woordvoerder gemeente Enschede

Donderdag speelt AZ in de Grolsch Veste in Enschede tegen Royal Antwerp. De afgelopen dagen werd duidelijk dat er duizenden supporters van de Belgen naar Twente willen komen. De club gaf eerder zelf te kennen zo’n 3000 kaarten te willen hebben voor hun ‘uitvak’.

Vanwege veiligheidsrisico’s is nu besloten dat de aanhang van Antwerp geen kaarten krijgt. De woordvoerder van de gemeente Enschede doet een beroep op de Belgische aanhang om  ook niet deze kant op te komen. „Ze komen hoe dan ook het stadion niet in.”

Er komen ook geen kaarten in de vrije verkoop. alleen AZ-supporters kunnen via hun eigen, officiële kanalen aan kaarten komen.

Veiligheid in het geding 

De club uit Alkmaar kan vanwege het ingestorte tribunedak niet in eigen stadion spelen. Aanvankelijk zag ‘Enschede’ geen problemen. FC Twente bood na overleg met de gemeente, KNVB en justitie haar stadion aan. De afgelopen dagen kwam er echter steeds meer informatie, dat het huisvesten van het duel toch meer voeten in de aarde kreeg, aldus een woordvoerder van de gemeente. Onder andere door twee andere evenementen in de stad. 

Van Veldhuizen in een verklaring: „Op basis van de informatie die voorafgaand aan dit soort wedstrijden wordt verzameld, moesten we toch tot de conclusie komen dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion onvoldoende gewaarborgd kan worden. Daar speelt bij mee dat we donderdag in de stad twee andere grote publieksevenementen hebben. Om te voorkomen dat de wedstrijd alsnog geen doorgang kon vinden heb ik besloten dat de wedstrijd alleen gespeeld kan worden zonder uit-publiek”, geeft de burgemeester aan.

Quote

We hebben donderdag in de stad nog twee andere grote publiek­seve­ne­men­ten

Onno van Veldhuizen, burgemeester Enschede

Spanning

AZ wijkt voor de competitie uit naar het stadion van ADO in Den Haag. Voor het Europacupduel stuit dat op problemen. Want het risico is aanwezig dat het dan tot een confrontatie tussen rivaliserende supportersgroepen zou komen. De harde kern van ADO Den Haag is namelijk bevriend met die van FC Brugge, terwijl Brugge en Antwerp elkaar zien als rivalen.

Enschede zag vooraf geen problemen, maar de te verwachte stroom aan Belgische supporters gaf later wel meer spanning. De clan van Antwerp staat niet per se goed bekend. De kaartverkoop zou dinsdagmiddag uiterlijk  om 14.00 beginnen. Maar vlak voor die tijd  werd dat herroepen.  „De kaartverkoop zal zo snel mogelijk starten. Het is helaas op dit moment niet mogelijk een aanvangstijdstip aan te geven”, stond lange tijd op de website van AZ.

Er is dinsdag in Enschede nog uren overleg geweest tussen de KNVB, de clubs, en justitie over hoe de supportersstroom in goede banen geleid kon worden.

Poll

Fans Royal Antwerp niet welkom in Enschede voor wedstrijd tegen AZ

  • Goed dat de gemeente geen risico’s neemt, veiligheid gaat boven alles (20%)
  • Raar dat hier niet over is nagedacht vóór het beschikbaar stellen van de Veste (65%)
  • Eigen schuld, de fans van Antwerp hebben dit aan hun eigen reputatie te wijten (15%)
5284 stemmen