Volledig scherm
Hoofdkantoor fiscus. Het ontslag van een medewerkster uit Almelo wegens plichtsverzuim is volgens de rechter terecht. © ROBIN UTRECHT

Terecht ontslag voor Almelose medewerkster Belastingdienst na fraude

ZWOLLE/ALMELO - De Belastingdienst staat in haar recht met het ontslag van een medewerkster uit Almelo, die in 2017 werd ontslagen wegens ‘zeer ernstig plichtsverzuim’. Dat heeft de rechtbank Overijssel bepaald. 

Haar man vulde elf jaar lang de belastingaangifte verkeerd in, wat het echtpaar een voordeel van een kleine 15.000 euro opleverde. Zij had daarvan moeten weten.

Onjuistheden

De zaak kwam aan het rollen toen bij een controle van de aangifte uit 2013 onjuistheden werden geconstateerd; er was een hoger bedrag aan ‘rente en kosten eigen woning’ afgetrokken dan waarop het echtpaar recht had. Uit onderzoek bleek vervolgens dat tussen 2004 en 2014 voor een kleine 15.000 euro aan belasting onterecht afgetrokken was. In januari 2017 werd de vrouw na een gesprek geschorst, zes maanden later werd ze wegens ‘zeer ernstig plichtsverzuim’ ontslagen. 

De vrouw, sinds 1983 werkzaam bij de Belastingdienst, was het niet eens met haar ontslag en ging daartegen in verweer. Meerdere malen gaf ze aan dat er sprake was van een ‘foutje’. Maar zo ziet de rechtbank dat niet, omdat er tot elf keer toe een foute aangifte werd ingediend. 

Aangiften

Dat haar man de papieren invulde, is geen excuus; op grond van het fiscaal partnerschap is zij mede verantwoordelijk voor onjuist ingediende aangiften van haarzelf en haar echtgenoot. Fiscale kennis wordt daarin van haar niet verlangd, zo stelt de rechtbank, maar wel een hoge graad van zorgvuldigheid. De Almelose had zich over de aangiften kunnen laten informeren.

Een deel van de onterecht ontvangen belastingteruggaven krijgt de Belastingdienst niet meer terug, omdat de fiscale navorderingstermijn is verstreken.