Tientallen ideeën aangedragen om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen
ENSCHEDE - Ruim zeventig lezers van Twentsche Courant Tubantia hebben ideeën aangedragen die eenzaamheid onder ouderen kunnen verzachten of voorkomen. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben op basis daarvan eerste ontwerpen gemaakt voor nieuwe producten. „Lezers waren heel open en eerlijk”, zegt UT-docente Femke Nijboer die het project begeleidt.
De UT riep vorige maand de hulp in van lezers in een groot Europees onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen. Drie onderzoekers hebben de 71 schriftelijke reacties gebruikt als inspiratiebron. Ze zijn verrast door de dikwijls uitvoerige en de van grote betrokkenheid getuigende inzendingen.
Kaarten tonen
„We hadden geen idee wat we konden verwachten”, zegt Nijboer, „maar de brieven of emails gaven allemaal inzicht. Er waren hartekreten bij - ‘ik ben óók eenzaam’-, waarschuwingen - ‘scheer niet alle ouderen over één kam’ en vele tips. Ze lieten hun kaarten zien en sommigen gaven toe dat ze er best wel mee worstelden. Bijvoorbeeld die man die moest kiezen tussen de fles of de fiets. Ik vind het heel sterk, als je dat kunt”.
Contact versterken
Het bevreemdt de onderzoekers niet dat veel inzendingen gaan over het versterken van contacten tussen mensen. Mensen die ermee vertrouwd zijn bepleiten het gebruik van de smartphone en de iPad voor chatten en het delen van foto’s. Ouderen die er huiverig voor zijn vragen om simpelere varianten ervan en niet steeds veranderende software.
Verhalen vertellen
Veel reacties gaan over het vertellen van verhalen. Iedereen heeft in zijn leven gebeurtenissen meegemaakt die het doorgeven waard zijn. Ze zouden ze kunnen opschrijven of hulp kunnen krijgen bij het noteren ervan, waarna ze doorverteld of gedeeld kunnen worden.
Zoeken naar zin
Dat sluit aan bij een derde groot thema in de reacties: het zoeken naar zingeving van het leven na het verlies van een partner en het vertrek uit het arbeidsproces. Vrijwilligerswerk wordt herhaaldelijke genoemd als mogelijkheid. Diverse schrijvers vinden dat ouderen het heft in eigen hand moeten nemen.
Anders bouwen
Een vierde, vaker terugkerend thema is de invloed van de inrichting van de stad en de manier van bouwen op eenzaamheid. Het verdwijnen van verzorgingshuizen en aanleunwoningen werken volgens diverse schrijvers eenzaamheid in de hand. Ze pleiten voor kleinschalige woningbouw rond centrale gezamenlijke voorzieningen.
Samen eten
De onderzoekers hebben geïnspireerd hierdoor diensten en producten bedacht. Onderzoeker Maxim de Leeuw constateert dat er wel vraag is naar virtuele oplossingen maar dat ze niet te technisch mogen zijn, anders schrikken ze af en kunnen ouderen er niet mee overweg. Hij ziet mogelijkheden om mensen virtueel te laten samen eten. Ze eten in feite thuis, maar lijken via een vr-bril toch samen te dineren en kunnen wel samen praten.
Lichtje schijnen
Onderzoekster Sefora Tunç heeft op basis van de inzendingen een lamp bedacht die bij een alleenstaande oudere in huis staat, maar door bijvoorbeeld de kinderen op afstand kan worden bediend. De kleur van het licht geeft een boodschap, van ik ben thuis, ik denk aan je tot slaap lekker. „Ik heb dit bedacht omdat mij opviel dat veel mensen het moeilijk vinden om in een leeg huis te komen”, aldus Tunc. Het licht geeft het gevoel van presentie van een dierbare.
Thuis samen reizen
Onderzoekster Floortje van der Geest is bezig met de ontwikkeling van een een virtuele wereld die zonder hulp van buitenstaanders makkelijk bediend kan worden door ouderen zelf. „Gerard Wiltinks idee van de virtuele reis in een oud busje heeft erg geholpen om mijn idee verder te ontwikkelen. Waar ik eerst alleen een soort virtuele woonkamer wilde maken, waar ouderen met elkaar kunnen kletsen vanuit de comfort van hun eigen huis, maak ik nu een programma waar ze ook naar andere locaties op de wereld kunnen reizen, samen of alleen”.
Het project afronden
De reacties worden nu geanalyseerd en zullen leiden tot een wetenschappelijk artikel. De hierop gebaseerd diensten en technologieën worden doorontwikkeld binnen het Europese Pharaon-project. Te zijner tijd komt er een publiekelijk toegankelijke lezing over. Binnen een jaar hopen de onderzoekers testen te kunnen doen met Nederlandse proefpersonen. Er komt een geïllustreerd e-book met reacties. De universiteit heeft de intentie om dat als papieren versie aan de bijdragers toe te sturen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.