JSF’s oftewel Joint Strike Fighter’s oftewel F35's in volle vlucht. Nederland heeft 37 exemplaren van het geavanceerde en peperdure gevechtstoestel aangeschaft.
Volledig scherm
JSF’s oftewel Joint Strike Fighter’s oftewel F35's in volle vlucht. Nederland heeft 37 exemplaren van het geavanceerde en peperdure gevechtstoestel aangeschaft. © Videostill

‘Toeristische route’ over Twente voor Joint Strike Fighter

ENSCHEDE - JSF-straaljagers maakten vandaag een zogeheten belevingsvlucht boven Nederland en kwam daarbij ook laag over Losser. Zo laag zelfs dat sommige inwoners geschrokken uit hun woning kwamen vanwege het lawaai.

Even snel als ze kwamen waren de gevechtstoestellen ook weer verdwenen. De Joint Strike Fighters stegen op vanaf vliegbasis Leeuwarden. Vorige week ging de rondvlucht niet door vanwege laaghangende bewolking, waardoor de nieuwe aanwinst van Defensie niet kon worden gezien door belangstellenden.

F-35

Er werd gevlogen op een hoogte van 400 meter en de vliegsnelheid was relatief laag. Bij de luchtmachtbasissen zelfs nog lager. Defensie wil het Nederlandse publiek kennis laten maken met de straaljager. Onlangs landden er voor het eerst twee F-35-toestellen op Nederlandse bodem, op vliegbasis Leeuwarden.

Belevingsvluchten

De toestellen zijn hier voor zogeheten belevingsvluchten. Het doel van die vluchten is om bewoners rond de militaire vliegvelden van Leeuwarden en Volkel te laten horen hoeveel geluid de JSF produceert. Uit recente metingen blijkt dat de F-35 nauwelijks meer geluid maakt dan de F-16. Nederland heeft 37 Joint Strike Fighters besteld.