Volledig scherm
Rinus Beintema, activist en oprichter van Suver Nuver, denkt aan meer inloopbijeenkomsten in Twente. © Rikkert Harink

Tukkers met pijn in de rij voor medicinale wietolie

ALMELO - De actiestichting Suver Nuver hield zaterdagmiddag in Almelo voor het eerst een inloopmiddag. Ruim 100 Tukkers met voortdurende pijn kwamen er op af, in de hoop dat wietolie hen kan helpen.

De stichting Suver Nuver – wat ‘heel raar’ betekent in het Fries – verstrekt tegen kostprijs medicinale wietolie aan haar ‘leden en donateurs’. Dat is de eerste doelstelling. Maar het achterliggende doel gaat veel verder: legalisatie van medicinale cannabis. Suver Nuver hoopt – tot op heden tevergeefs – daar een proefproces voor uit te lokken.

Tentakels

Suver Nuver heeft inmiddels 6000 leden en slaat haar tentakels uit naar Twente. Er zijn al ‘social clubs’ in bakermat Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Eindhoven, Leiden en Amsterdam. Maar er zou zomaar een ‘social club’ in Twente kunnen komen. Een social club is een besloten groep die (zonder winstoogmerk) wietolie maakt en verkoopt aan haar leden, die naar draagkracht kunnen meedoen. Van 1 euro per jaar, tot 10 euro per maand.  "We moeten goed zorgen voor elkaar. Als de overheid het niet doet, dan doen wij het", zegt kopstuk Rinus Beintema, oprichter van Suver Nuver.

Beintema vond het ‘opvallend druk in Almelo’. "Vergelijkbaar met Leeuwarden, wat voor ons toch de topplek is. De komende maanden willen we meer inloopbijeenkomsten in deze regio houden, bijvoorbeeld in Oldenzaal. Als het zo druk blijft is een nieuw social club zeker een optie." Een kleine 100 mensen heeft zich deze zaterdag in Almelo opgegeven voor een gratis proefzakje olie.

Drie operaties

Het is jong en oud dat naar de bibliotheek komt. Bijna allemaal hebben ze één ding gemeen: voortdurend pijn, die met gewone medicijnen niet te onderdrukken zijn. Niek de Jonge (24) uit Enschede komt met zijn vriendin Leanne Maathuis. Niek is één van de bezoekers, die meer wil weten maar ook graag de werking van wietolie wil proberen. 

 “Ik ben drie keer geopereerd vanwege een tumor. Een keer in mijn hoofd, bovenin mijn rug en onderin mijn rug.” Na zijn tweede operatie - november 2016 – zit hij in een rolstoel vanwege beschadiging aan zijn zenuwen. “Ik krijg medicijnen met de pijn is nooit weg.” Hij hoopt dat olie verlichting geeft. Hij heeft er via kennissen van zijn ouders goede verhalen over gehoord. “Vergelijk mijn pijn met steken in je lichaam, kramp en een slapende voet. En dat: keer 10. Je kan niet slapen van de pijn.” Zijn werk – mechanisch monteur – kan hij nooit meer doen. Maar hij wil dolgraag weer aan de slag. Als de olie helpt, vindt hij eigenlijk dat hij het deels vergoed zou moeten krijgen via zijn zorgverzekering.

Oneerlijk

Elly Beek (64) uit Almelo  heeft al een tijd en recept van haar arts voor medicinale wiet. Ze gelooft echt in de werking, maar ze kan het niet betalen. Ze is ook rolstoel gebonden. “Bij de apotheek kost me dat 52 euro per week. Dat is niet te doen.  Ik leef door mijn handicap al mijn hele leven op een minimuminkomen. De sociale dienst gaat me dit niet vergoeden, de verzekering ook niet. Het voelt oneerlijk.” Ze vertelt dat ze ‘alle dagen pijn’ heeft. In benen, rug, handen… Waardoor? “Ik mankeer gewoon van alles.” Ze hoopt dat Suver Nuver haar wel kan helpen. “Misschien een goede manier voor mij om op een verantwoorde manier mijn pijn te verminderen”.

Joke Krikke (72) Krikke uit Vroomshoop lijdt aan reuma. Ze heeft getwijfeld of ze naar de bijeenkomst moest gaan, maar haar dokter zei dat het misschien wel wat voor haar was. “Baat het niet, dan schaadt het niet, zei hij. Maar je bent toch bang dat wietolie de medicijnen tegenwerkt.” Maar de dagelijkse pijn sloopt. “Als de olie ook maar een beetje helpt is me dat het geld al waard.”

Robin Hood

Beintema is in zijn element met de opkomst. Deze mensen ziet hij als de beste pr-machine van zijn missie. In 2012 kreeg hij landelijke bekendheid met zijn wiet-proeftuin in het BNN programma Tim’s tuintje XL. Justitie rolde het tuintje inderdaad op, maar seponeerde de zaak, tot Beintema’s teleurstelling. Tot op heden heeft het Openbaar Ministerie hem zijn gang laten gaan. Beintema: "Waarom? Omdat het grote maatschappelijke en gezondheidsbelang groot is? Ze zijn vast bang een Robin Hood van mij te maken."

Volledig scherm
Meer dan 100 mensen wilden meer informatie over de werking van wietolie. Onder hen ook Elly Beek (2e van rechts), hier in gesprek met Suver Nuver-vrijwilligster Sandra Rozeman. © Rikkert Harink