Volledig scherm
Meer dan 70% van de aandeelhouders wil verder met Twence als 'duurzaamheidsbevorderaar' en Münster als aandeelhouder. © Christian van der Meij

Twence niet verkocht, Münster wordt aandeelhouder

Afvalverwerker Twence wordt door de Twentse gemeenten niet verkocht, maar gaat verder als ‘duurzaamheidsbevorderaar’. En de Duitse stad Münster mag als aandeelhouder toetreden.

Dat is wat de aandeelhouders van Twence, de Twentse gemeenten, donderdagmiddag besloten. Een ruime meerderheid van de aandeelhouders, die bij elkaar bijna 80 procent van de aandelen bezit, wil verder met Twence als een bedrijf dat zich meer gaat richten op het opwekken van duurzame energie en hergebruik van afvalstoffen.

Twence verkopen

De discussie begon vorig jaar met een voornemen van de gemeente Almelo om Twence te verkopen. Ook Enschede wilde dit onderzocht hebben. Maar alleen Almelo en Oldenzaal, samen 16,1 procent van de aandelen, zijn daar voorstander van. Zij hebben te kennen gegeven uit Twence te willen stappen. Dat geldt ook voor het Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen, dat ook nog 3,65 procent van de aandelen in Twence heeft. Tubbergen heeft zich volgens Twence nog niet uitgesproken, hoewel de gemeenteraad voor behoud van de aandelen stemde.

Münster

De toetreding van Münster wordt akkoord bevonden door een grote meerderheid, die bij elkaar eveneens meer dan 80 procent van de aandelen bezit. Dat betekent dat met de stad nu de gesprekken kunnen beginnen over de voorwaarden van die toetreding. Die onderhandelingen gaan onder meer over de prijs en de omvang van het aandelenpakket. Münster zou ongeveer 15 procent van de aandelen willen hebben. Meerdere Twentse gemeenten zijn tegen de uitgifte van nieuwe aandelen, wat een ‘verwatering’ van het aandelenpakket zou betekenen: hun eigen aandelen worden dan minder waard.

Het is nu de vraag wat Almelo en Oldenzaal gaan doen. Deze gemeenten zouden hun aandelen, samen dus 16,1 procent, aan Münster kunnen overdoen, wanneer een meerderheid van aandeelhouders daar mee instemt. Almelo en Oldenzaal kunnen hun aandelen overigens ook overdoen aan een van de huidige aandeelhouders. Een stuurgroep gaat dit onderzoeken. Uitsluitsel volgt in de aandeelhoudersvergadering van december.