Nederlandse deelnemers aan de Special Olympics World Games
Volledig scherm
Nederlandse deelnemers aan de Special Olympics World Games © ANP

Twente enige kandidaat Special Olympics 2022

ENSCHEDE - Twente is de enige overgebleven kandidaat voor de Special Olympics van 2022. De bidcommissie van Special Olympics Nederland heeft Purmerend afgewezen als kandidaat. 

De Noord-Hollandse stad maakte, volgens voorzitter Gerrit van Rijssen, ‘geen schijn van kans’ tegen Twente.

De Special Olympics Nationale Spelen maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 170 landen. Zij zetten zich in om, door middel van het organiseren van sportevenementen, het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren. 

Naar verwachting zullen over twee jaar 2500 sporters bij de verschillende sporten aan de start verschijnen. Om de Special Olympics naar Twente te halen, moeten de Twentse gemeenten een half miljoen euro bijdragen. Het gaat voor alle duidelijkheid om de nationale editie, niet de internationale Special Olympics. 

Bezoek aan Twente

De bidcommissie maakte maandag - onder leiding van oud-scheidsrechter en wethouder in Wierden Eric Braamhaar, de Oldenzaalse wethouder Rob Christenhusz en Statenlid en oud-schaatsster Moniek Kleinsman - een toer door Twente. De dag begon op de UT Campus (het mogelijke olympisch dorp), waarna een bezoek werd gebracht aan Manege Vossenbos in Wierden, zwembad Het Ravijn in Nijverdal, sporthal IISPA in Almelo en het FBK-stadion in Hengelo. 

Het is ‘bijna zeker’ dat Twente de kandidatuur krijgt toegewezen, zegt Gerrit van Rijssen, voorzitter van de bidcommissie. ,,Het gaat nu vooral om details. Maar je hebt het gevoel dat als het hier gaat gebeuren, het dan goed komt. Het bidbook van de regio Twente klinkt als een klok.” 

Zus van John F. Kennedy

Special Olympics is ontstaan op initiatief van Eunice Kennedy Schriver, de zus van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy. Zij begon in 1963 in de Verenigde Staten met het organiseren van zomerkampen voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Dit jaar vindt de Nederlandse Special Olympics plaats in juni in Den Haag. Dan zal ook officieel bekend worden gemaakt wie twee jaar later de Special Olympics mag organiseren.