De nieuwe slang is dunner, daardoor flexibeler en makkelijker inzetbaar.
Volledig scherm
De nieuwe slang is dunner, daardoor flexibeler en makkelijker inzetbaar. © Maarten Smelt/Twitter

Twente heeft nieuwe brandweerslang: genoeg water en toch flexibel

ALMELO - Brandweer Twente experimenteert met een nieuw soort blusslang, die flexibeler is en daardoor makkelijker inzetbaar. Zondagnacht werd de slang voor het eerst gebruikt bij een brand in Almelo.

Teamleider Repressie Marc Bus van de Brandweer Twente: „Belangrijkste is dat de slang op een makkelijker manier gebruikt kan worden. De traditionele lagedrukslangen, die gebruikt worden bij branden waar meer water bij nodig is, moeten eerst uitgerold worden en zijn ook stugger. De O-bundel is dunner en ook langer. Daardoor kunnen we mogelijk efficiënter en sneller werken.”

Efficiënter

Bus is projectleider van de proef met de nieuwe slangen. „We zijn bezig met een groter onderzoek hoe de brandbestrijding efficiënter kan. Eén van de oplossingen zou daarbij het systeem kunnen zijn dat afgelopen nacht is gebruikt, bij een brand in een leegstaande woning in Almelo.”

Naam

De naam ‘O-bundel’ komt voort uit de wijze van opvouwen van de slang. Als deze gevuld wordt met water, dus onder druk gezet wordt, vormt de slang zich tot allemaal ooo-tjes. De slang wordt daarna ‘uitgelopen’ richting de brand.

Landelijk

Niet alleen in Twente wordt het gebruik van de nieuwe brandweerslang onderzocht. Net als in andere regio’s is het doel te ontdekken of het werken met O-bundels betekent dat brandweerlieden zich een andere werkwijze eigen moeten maken. Deze zou dan landelijk ingevoerd moeten worden.

Enthousiast

Brandweerlieden zijn over het algemeen enthousiast over de nieuwe slang. Zo ook de Twentse brandweerman die maandag enthousiast twitterde: „ Vannacht binnenaanval Almelo met O-bundel; efficiënt en effectief! Genoeg water en toch flexibel.”

De nieuwe slang werd ingezet bij een brand in Almelo.
Volledig scherm
De nieuwe slang werd ingezet bij een brand in Almelo. © Maarten Smelt/Twitter
De nieuwe slang is dunner en daardoor flexibeler.
Volledig scherm
De nieuwe slang is dunner en daardoor flexibeler. © Maarten Smelt/Twitter