Volledig scherm
In Soest werd donderdag de eerste Geldmaat geopend © ANP

Twente krijgt gele geldautomaten: hier vind je de eerste

ENSCHEDE - De eerste nieuwe, gele geldautomaat van Nederland is een feit. In Soest werd donderdag de Geldmaat geopend, de nieuwe felgele flappentap die de huidige geldautomaten gaat vervangen. Ook Twente gaat over het nieuwe systeem, wat betekent dat er pinautomaten gaan verdwijnen.

Het wordt even wennen, maar over anderhalf jaar zijn vrijwel alle pinautomaten in Nederland felgeel. ABN AMRO, Rabobank en ING maakten vorig jaar bekend over te gaan op één universele geldautomaat. Met dezelfde naam - Geldmaat - en dezelfde, felgele kleur. Doordat Nederlanders steeds minder met contant geld betalen, wordt het voor banken kostbaar om een netwerk van duizenden pinautomaten in de straten in stand te houden.

Fases

Volledig scherm
© ANP

Door de komst van de Geldmaat verdwijnen de afzonderlijke flappentappen van ABN AMRO, Rabobank en ING langzaam uit het Twentse straatbeeld.

Dat gebeurt in fases, waarbij de laatste felgele automaat uiterlijk eind volgend jaar geplaatst moet zijn. Enschede, Hengelo, Almelo, Dinkelland en Twenterand zijn van deze regio het eerst aan de beurt.

De komst van de Geldmaat betekent ook het verdwijnen van een aanzienlijk aantal pinautomaten. Hoeveel er in deze regio het loodje gaan leggen, is nog onduidelijk. Geldmaat maakt per kwartaal bekend wat er gaat veranderen in een gemeente. Van de meeste Twentse gemeenten is nog weinig tot niets bekend.

Waar komen deze zomer de eerste Geldmaten?

In Almelo verdwijnt binnenkort de Rabobank-pinautomaat aan de Tubbergerweg. De pinautomaten aan de Ootmarsumsestraat, Stadionlaan, De Maat, Vincent van Goghplein en de Bornesestraat en omgeving Midden worden de komende maanden - uiterlijk eind september - als eerst vervangen.

Enschede krijgt deze zomer de eerste gele Geldmaat in het centrum, op de UT, winkelcentrum De Brouwerij en in Glanerbrug. De huidige geldautomaten in andere wijken van de stad worden later dit jaar en/of volgend jaar omgebouwd.

In Hengelo worden de flappentappen aan de Boekeloseweg-Industriestraat, Hengelose Es, Deurningerstraat, Slangenbeek en Beckum voor uiterlijk eind september vervangen door de gele Geldmaat. Ook het centrum van Deurningen en Den Ham krijgt deze zomer een Geldmaat.

En andere Twentse gemeenten? Die gaan pas in het najaar en/of volgend jaar over op de Geldmaat.