In Twente overleden in een half jaar tijd 3.967 mensen en kwamen er 'slechts' 3.252 ter wereld.
Volledig scherm
In Twente overleden in een half jaar tijd 3.967 mensen en kwamen er 'slechts' 3.252 ter wereld. © Getty Images

Twente krimpt: Enschede en Oldenzaal sterkste dalers

ENSCHEDE - Terwijl het bevolkingsaantal van Nederland in een half jaar tijd is toegenomen, is er in Twente en de vier Achterhoekse gemeenten over diezelfde periode juist sprake van een krimp. Vooral in Enschede, Oldenzaal en Twenterand is de daling sterk.

Nederland telde op 1 juli dit jaar 17,2 miljoen inwoners. Dat een toename van ruim 32.000 mensen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Maar in tegenstelling tot de landelijke ontwikkeling kromp het aantal inwoners in deze regio. De veertien Twentse gemeenten en het Achterhoekse Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en Aalten telden op 1 juli 2018 757.048 inwoners. Dat is een afname van 222 inwoners.

Hoe het CBS bij die afname van ruim tweehonderd inwoners komt? Er zijn 715 mensen meer overleden dan geboren. Daar tegenover staat dat er 493 mensen meer gevestigd dan er vertrokken zijn. Met dus de bevolkingsontwikkeling van -222 tot gevolg.

Enschede sterkste daler

Enschede kromp het afgelopen half jaar het sterkst: met 419 mensen. Ook in Oldenzaal (-98) en Twenterand (-74) was de krimp relatief groot. Oorzaak? Het CBS noemt onder meer de langdurige griepepidemie als mogelijke reden voor de krimp. De griepgolf duurde tot halverwege april en zorgde er met name voor dat in de eerste drie maanden van dit jaar vooral mensen van 65 jaar en ouder overleden.

Bij de bevolkingsontwikkeling kijkt het CBS naar geboorte- en sterftecijfers, maar ook naar het aantal mensen dat uit een gemeente vertrekt of zich er juist heeft gevestigd. Opvallend is dat er afgelopen half jaar veel meer mensen vertrokken uit Oldenzaal en Twenterand dan er zijn gevestigd.

(Lees verder onder de graphic)

Geboorteoverschot

Vier Twentse gemeenten kenden afgelopen half jaar een geboorteoverschot. Dat wil zeggen dat er meer mensen zijn geboren dan er zijn overleden. Het gaat om Rijssen-Holten (44), Borne (2), Twenterand (6) en Wierden (4). In alle andere gemeenten overleden er dus meer mensen dan er geboren werden.

Positief nieuws is er ook te melden: Almelo zag het inwoneraantal juist (flink) toenemen: met 205 inwoners.