Volledig scherm
Bloemen voor de verdronken Robel © Lucien Baard

Twentenaren komen in actie voor goede begrafenis verdronken Robel

LOSSER - De verdrinkingsdood van de 7-jarige jongen Robel uit Eritrea maakt emotie los. Meerdere Twentenaren zijn een actie begonnen om het toch mogelijk te maken dat  Robel in zijn geboorteland begraven kan worden. 

Robel die met zijn vluchtelingenfamilie uit Eritrea sinds een jaar in Losser woonde, verdronk afgelopen week in een rententievijver in Overdinkel. Het is in hun cultuur gebruikelijk dat je begraven wordt op je geboortegrond. De familie kan dat echter niet op eigen houtje betalen.

De Losserse familie Eertman, die nauw betrokken is bij het lot van de familie, is nu een inzamelactie begonnen om het geld bij elkaar te krijgen. Rudie Eertman kent de familie al enige tijd en is geraakt door het leed van het gezin, die tijdens hun vlucht ook al twee gezinsleden verloren. Hij wil echter geen verdere toelichting geven aan de krant.

Dit kunnen we samen

Ook de Twentse Liset Adnan is een ‘tikkie-actie’ begonnen om de familie te helpen. Vanwege de hoge respons heeft ze al een tweede tikkie-verzoek moeten aanmaken, die ze op Facebook poste. Ze noemt Robel haar ‘kleine lieve vriendje’. “Omdat de familie nog maar kort in Nederland verblijft, beschikken zij helaas niet over de financiële middelen om de uitvaart van Robel te bekostigen. Dit kunnen wij samen doen toch?”

Weggedreven schoen

Na de verdrinking van Robel in een retentievijver in Overdinkel, maximaal 2 meter diep, bleef onduidelijk hoe de jongen kon verdrinken. Hij had geen diploma, maar volgde wel al zwemlessen. Mogelijk was hij in het ondiepe deel uitgegleden, vertelde zijn familie. Adnan heeft intussen wel het beeld van wat er gebeurd is. ”Je wilde net als je vriendinnetje je schoentjes schoonwassen in het water, maar helaas dreef er een weg. En ondanks dat je zwemlessen volgde kon je jezelf niet meer in veiligheid brengen. Even een oogwenk alleen… Een seconde te lang… Het kwaad was al geschied.”

Wie mee wil helpen aan de actie van de familie Eertman kan een bijdrage overmaken op rekening: NL37 RABO 12 66 54 73 04, tnv JAM Eertman-Nijland ovv ‘Robel’.