Twentenaren vaak trouw aan hun zorgverzekeraar

VideoENSCHEDE - Twentenaren zijn trouw aan hun zorgverzekeraar. Met name in plattelandsgemeenten als Dinkelland, Tubbergen en Hof van Twente switchen mensen niet of nauwelijks van verzekeraar. Toch is de verwachting dat er dit jaar meer gewisseld gaat worden van aanbieder, aangezien de collectieve verzekering op de schop gaat.

Tot en met 31 december kun je weer wisselen van zorgverzekeraar. Vorig jaar deden 1,2 miljoen mensen dat, wat neerkomt op zeven procent van alle verzekerden. Sinds 2013 lag het ‘overstappercentage’ niet zo hoog, blijkt uit cijfers van zorgdatabureau Vektis. Overigens stapt lang niet iedereen over van zorgverzekeraar: de helft van de mensen is nog nooit van aanbieder gewisseld.

Overstappen of trouw?

Rijssen-Holten telde vorig jaar de meeste overstappers van deze regio: 7,4 procent van de inwoners switchte van zorgverzekeraar. Borne volgt op een tweede plaats, met 7,3 procent. In Aalten zijn ze ‘super trouw’ aan hun aanbieder (5 procent), gevolgd door Hof van Twente (5,5 procent).

Jonge mensen stappen stappen relatief vaker over dan mensen van boven de 45. En mensen in de grotere steden switchen weer vaker van zorgaanbieder dan mensen die in een plattelandsgemeente wonen.

(Lees verder onder de graphic)

Collectief verzekerd

Meer dan de helft van de Twentenaren is verzekerd bij Menzis. De ziektekostenpremie van de Enschedese verzekeraar stijgt komend jaar met één euro. Maar voor veel verzekerden stijgt de premie met enkele euro’s meer, omdat ze minder korting krijgen op de collectieve verzekering.

Veel mensen sluiten bijvoorbeeld via hun werkgever een zogenoemde collectieve verzekering af. De overheid schroeft die kortingen in 2020 echter terug van 10 procent naar maximaal 5 procent. En dus gaat je zorgpremie omhoog, wat naar verwachting leidt tot meer beweging bij klanten. Het voordeeltje 'collectiviteitskorting’ gaat er naar verluidt op den duur helemaal aan.

Hoe wordt je zorgpremie over 2020 eigenlijk samengesteld? Wij leggen het uit in onderstaande video:

Volledig scherm
© ANP