Volledig scherm
De eerste Curacaose krentenwegge. Adelheid Hous, medewerkster van bakkerij De Zon, showt hem met trots © Jeroen Jansen

Twents feestje compleet op Curaçao: film Herman Finkers ook daar te zien

WILLEMSTAD- De overzeese lobby is geslaagd; de eerste speelfilm van Herman Finkers gaat ook naar Curaçao! Geëmigreerde Tukkers voerden daar de afgelopen weken actie voor. Ze zij dolblij dat het gelukt is. De film ‘De beentjes van Sint-Hildegard’  gaat daar op dezelfde dag in premiere als in Twente: 13 februari.

Jeroen Jansen oorspronkelijk uit Hengelo, Edwin de Vries (Almelo) en Matthijs Spaltman (Ootmarsum) zijn de initiatiefnemers. Jansen -  ambtenaar en jazz-recensent van het Antilliaans Dagblad - heeft geen idee hoeveel Twentenaren er precies op het eiland wonen, maar heeft goede hoop dat de bioscoop in Willemstad in elk geval twee keer helemaal uitverkocht zal zijn.

Opwinding en enthousiasme

Jansen vertelt dat de opwinding en enthousiasme groot zijn op het eiland. De plaatselijke bakkerij De Zon van Klaas Veltink, van oorsprong uit Hardenberg, is al volop aan het oefenen op het bakken van traditionele Krentewegge.

De eerste, gisteren uit de oven gerold, is in elk geval al goed gelukt en ook al schoon op. „Als het even meezit wordt het een heel Twents feestje in de stad. Met Twentse worst en een optreden van een midwinterhoornspeler.” Hopelijk trekt dat ook andere eilandbewoners. „Wie Finkers niet kent, komt misschien wel voor actrice Johanna ter Steege.”

De Beentjes van Sint-Hildegard

De film De Beentjes van Sint-Hildegard is geregisseerd door de Markeloër Johan Nijenhuis. Herman Finkers en Johanna ter Steege vertolken de hoofdrollen. De film gaat over een man die zich ineens realiseert dat hij bij zijn vrouw vreselijk onder de plak zit. Hij is gebaseerd op een Tsjechische film.