Volledig scherm
© Annina Romita

Twentse boeren massaal naar Den Haag voor demonstratie

AudioENSCHEDE - Er is massale steun onder Twentse agrariërs voor de grote demonstatie op 1 oktober in Den Haag. Volgens de organisatie hebben honderden boeren uit de regio toegezegd om die dag met hun trekker naar de Hofstad te komen.

Schapenhouder Bart Kemp uit Ede, initiatiefnemer van de actie, rekent op minimaal 750 deelnemers uit Overijssel. „Dat aantal hadden we zaterdag al bereikt. Maar ik verwacht dat er nog veel meer aanmeldingen zullen komen. Voor Twente alleen gaat het zeker om honderden boeren.”

Met de grote demonstratie willen de boeren uiting geven aan hun jarenlange ongenoegen over de houding van politiek en maatschappij ten opzichte van de agrarische sector. De discussie over het stikstof-probleem en de recente uitlatingen van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot om de veelstapel te halveren, gaven het laatste zetje.

Ongenoegen

„Veel boeren zijn er helemaal klaar mee”, stelt ook Arjan Bonthuis uit Zenderen, voorzitter van LTO Midden-Twente „Wij zijn niet bij de organisatie betrokken maar wij delen het ongenoegen volledig. Als je ziet wat er de afgelopen vijf jaar allemaal op veehouders is afgekomen, dan geloof je je ogen niet. Ik was laatst bij een makelaar in Canada. Bij hem hadden zich al 38 boeren uit Nederland gemeld voor een eventuele emigratie. En dan heb je het dus nog maar over één enkele makelaar.”

Bonthuis zelf zegt op 1 oktober naar Den Haag te gaan. Op persoonlijke titel. „Ik deel de zorgen van al deze mensen. We moeten als sector een signaal geven naar politiek en maatschappij.” Volgens de LTO-voorman is de steun in Twente ongekend groot. „Vrijdagochtend is de besloten app geopend waarop je je kon aanmelden. ’s Avonds zag ik al zeker 250 aanmeldingen van boeren uit de regio. De komende dagen zal dat aantal alleen nog maar verder stijgen.”

Machines en trekkers

De bedoeling van de actie op 1 oktober is dat de boeren zoveel mogelijk met machines, trekkers en andere voertuigen naar Den Haag komen. Ook overwegen de actievoerders het Malieveld vol te zetten met groene kruizen.

Radio

1Twente sprak Arjan Bonthuis op de radio. Beluister het fragment hieronder.