Volledig scherm
Foto ter illustratie © Michel van Bergen

Twentse boeren testen ‘stikstofarm’ dieet voor dieren

ENSCHEDE - Het ministerie van Landbouw onderzoekt of het voeren van enzymen aan vee een oplossing is voor de stikstofcrisis. Een vergelijkbare proef begint in Twente; 21 boeren testen of een andere manier van voeren de stikstofuitstoot terugdringt.

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM meldde deze week dat het meerdere oplossingen voor diervoeding heeft die de stikstofuitstoot verminderen. In het kort komt het erop neer dat enzymen worden toegevoegd aan het voer; bij een koe, bijvoorbeeld, zorgt dit ervoor dat er meer eiwit wordt vastgehouden in de melk. Hoe minder eiwit in mest en urine, hoe minder stikstof er vrijkomt.

Niet nieuw

Het zou op korte termijn een stikstofwinst van minimaal 10 procent moeten opleveren. DSM ziet het als een goede manier om 'ruimte' aan de bouw te verschaffen en heeft dit onder de aandacht gebracht van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 'Eventuele mogelijkheden worden nu verder verkend en besproken', meldt DSM.

Nieuw is dit niet, zegt LTO-bestuurder Arjan Bonthuis. De voederenzymen bestaan al langer, maar werden nooit als stikstofarm 'verkocht'. Volgens Bonthuis verpakt DSM dezelfde boodschap nu in een ander jasje. "Commercieel wel slim."

Proef

Eerder deze maand presenteerde Mineral Valley Twente (MVT) al een soortgelijke manier om de stikstofuitstoot terug te dringen. Het MVT - het Twentse samenwerkingsverband dat zich richt op het verduurzamen van de agrarische sector - begint met een proef onder Twentse boeren; 21 agrariërs gaan hun dieren 'stikstofarm' voeren.

Toekennen milieuvergunningen

Er is volgens Bonthuis onbegrip onder boeren over hoe de toegestane ammoniakuitstoot wordt berekend. Nu wordt gekeken naar het aantal dieren en het stalsysteem, maar volgens de boeren zijn er veel meer factoren van invloed. De voeding die koeien krijgen is daar een voorbeeld van, en daarmee zou dus rekening moeten worden gehouden bij de toekenning van milieuvergunningen.

De onderzoeksresultaten worden gebruikt om de politiek ervan te overtuigen dat het systeem achter milieuvergunningen voor boeren moet worden aangepast.

 Hoe gevaarlijk is stikstof eigenlijk? We leggen het uit in onderstaande video: