Volledig scherm
De optocht in Oldenzaal tijdens carnaval 2019. © Robin Hilberink

Twentse carnavalisten vragen aandacht voor geluidsoverlast

OLDENZAAL - Wagenbouwers en carnavalisten in de gemeenten Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen vragen aandacht voor geluidsoverlast tijdens de carnavalsoptochten. Tubbergen gaat voor het eerst geluidsmetingen tijdens de optochten doen.

Zo’n 125 carnavalisten en voor het eerst ook wagenbouwers, kwamen gisteravond bijeen in het stadhuis van Oldenzaal om te praten over het geluidsniveau op praalwagens. Tot concrete afspraken over het geluidsniveau kwam het niet. „Dat hoeft ook niet”, zegt Anton Reef namens de optochtcommissie van de Oldenzaalse Kadolstermennekes. 

„In alle gemeenten liggen de normen voor het geluidsniveau vast in de vergunningen en daaraan voldoen ze  normaal gesproken allemaal. Wij monitoren altijd het geluidsniveau, maar raden bezoekers altijd aan om geluidsbescherming voor kleine kinderen mee te nemen en ook deelnemers krijgen tips om niet te dicht bij geluidsboxen te lopen of staan.”

Geluidsmetingen

Tubbergen gaat dit jaar voor het eerst geluidsmetingen invoeren bij deelnemers aan de verlichte optocht en bij de optochten in omliggende dorpen. De carnavalisten hebben afgesproken om wagenbouwers met flyers verder te informeren over mogelijke gevolgen van gehoorschade. 

Volgens  Walter Lansink van de Alberger Bökke is het goed dat er aandacht wordt besteed aan geluidsoverlast. „Bij onze optocht geldt een maximum van 85 decibel en wie zich daar niet aan houdt, wordt gewaarschuwd. De optochten moeten voor iedereen leuk blijven. Wel raden we bezoekers altijd aan om kinderen te beschermen door oordoppen te gebruiken. De overlast zal niet direct opgelost zijn, maar dit is een goed begin”, zo beseffen Lansink en Reef.