Volledig scherm
PREMIUM
Han ten Broeke © EIGEN FOTO

Twentse ondernemers zijn overlegcultuur zat

ENSCHEDE - Het stimuleren van de economie in Twente moet radicaal anders, vinden vijftig Twentse ondernemers. Er is ergernis over de ‘overdaad aan overlegtafels’ en stroperige besluitvorming. Vandaag op de ‘Twente Top’ presenteren ze hun plan.

Het Twentse overlegmodel waarmee geprobeerd wordt de sociaaleconomische structuur te verbeteren, moet op de schop. Dat staat in een rapport van het voormalig VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke. Hij sprak op verzoek van het Platform Ondernemend Twente met vijftig Twentse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

Privaat rentmeesterschap, waarin Twentse ondernemers samen in het geweer komen als een partij in moeilijkheden dreigt te raken, is aan het verdwijnen, constateert Ten Broeke. Twentse bedrijven komen steeds vaker in buitenlandse handen, wat vergaande gevolgen heeft voor de bereidheid mee te doen aan allerlei vormen van overleg, deelname aan projecten en sponsoring.

Geen herkenning

Mkb-ondernemingen herkennen zich vaak niet in de besluiten die worden genomen via de huidige overlegstructuren in Twente. Het gaat om overlegtafels als Twente Board, Twente Top, Industriële Kring Twente, De Industry Board, Elan, Ondernemend Twente en tal van informele bijeenkomsten. „Een wildgroei”, zegt Ten Broeke in zijn rapport. „Ondernemers voelen zich verantwoordelijk voor de welvaart en het welzijn van de regio en komen dus getrouw opdagen, maar vragen zich ook af hoe zinvol al die koffietafels zijn.”

Het moet efficiënter en effectiever. Daarbij wordt gekeken naar de wijze waarop het rond Eindhoven is georganiseerd. Dat model moet niet gekopieerd worden, zegt Ten Broeke, want Brainport Eindhoven is qua omvang immers niet met Twente te vergelijken. Maar elementen zijn bruikbaar voor Twente.