Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Twentse politieagenten mogen weer alleen straat op, portofoon hapert nog wel

ENSCHEDE/NIJMEGEN - De portofoons van de politie zijn nog altijd niet 100 procent betrouwbaar. Agenten mogen wel weer alleen de straat op. Naar meldingen waarbij gevaar dreigt, stuurt de meldkamer uit voorzorg twee wagens. 

In de nacht van 27 op 28 januari stapten alle hulpverleners in Nederland over op een nieuwe versie van het communicatiesysteem C2000.  Na de overgang ondervonden gebruikers in het hele land grote problemen: portofoons haperden en vielen uit waardoor agenten, brandweermensen en ambulancepersoneel onbereikbaar en niet te traceren was voor de meldkamer. 

Nog niet verholpen

Agenten mochten daardoor niet alleen de straat op. dat verbod is inmiddels weer ingetrokken. De problemen zijn echter nog steeds niet verholpen, zo blijkt uit interne communicatie van de politie Oost-Nederland.  Er is verbetering, maar afgelopen week waren er nog dekkingsproblemen in de Achterhoek, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid.

De oorzaak van die storing is nog niet achterhaald. Tot die tijd moeten agenten tijdens de surveillance een mobiele telefoon met een walkietalkie-app bij zich hebben. Het verbod om solo te surveilleren is ingetrokken. 

Ook moeten agenten op straat eens per uur controleren of hun portofoon nog verbinding heeft. Daarnaast stuurt de meldkamer standaard een tweede wagen naar meldingen waarbij sprake is van mogelijk gevaar. 

Signaal verliest

Het probleem lijkt zich vooral voor te doen als een portofoon het signaal verliest met één zendmast en vervolgens contact zoekt met een volgende. Het aan- en uitzetten van de portofoon is dan de enige optie. Er is vorige week een nieuwe update van C2000 doorgevoerd waarvan gehoopt wordt dat hiermee het probleem wordt verholpen.

Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) stelde Kamervragen over de problemen. Minister Grapperhaus bevestigt in zijn antwoord dat er problemen waren met C2000. 

Volgens de minister zal het nog enige tijd duren voordat het netwerk helemaal goed is ingeregeld is. Het zo snel mogelijk oplossen van de aanloopproblemen heeft de de hoogste prioriteit.