Volledig scherm
Twentse Robird voortaan schrik van vogels bij Edmonton International Airport. © ANP

Twentse Robird verjaagt vogels op Canadese luchthaven

ENSCHEDE- De Twentse Robird verjaagt voortaan vogels op Edmonton International Airport. Het is de eerste luchthaven ter wereld waar deze drone, vermomd als slechtvalk, dagelijks wordt ingezet.

 “Dit is een historische stap voor ons bedrijf en de gehele luchtvaartindustrie”, zegt algemeen directeur Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions. Deze spin-off van de Universiteit Twente is de ontwerper en producent van de levensechte Robird.

Robotvogel

Het bedrijf maakt al sinds de oprichting in 2012 furore met de robotvogel, die heeft bewezen met succes vogeloverlast te bestrijden in de landbouw, fruitteelt en afvalverwerking. Ook op verschillende vliegvelden zijn vluchten gemaakt, maar de Canadese luchthaven is de eerste die de Twentse vinding dagelijks gaat inzetten als onderdeel van de beveiliging. Clear Flight Solutions is daarover overigens ook in gesprek met Schiphol.

Overlast

Vogels zorgen op luchthavens voor veel overlast. Als ze in een vliegtuigmotor terecht komen, kan dat zorgen voor levensgevaarlijke situaties. De levensechte Robird, met veerpatronen en klapwiekende vleugels, heeft zich al bewezen als een effectieve methode voor vogelbeheersing en –verjaging. “Doordat onze robotroofvogel de vlucht van een echte valk zo realistisch mogelijk nabootst, is zijn vlieggedrag niet te onderscheiden van zijn natuurlijke vijand. Hierdoor geloven andere vogels dat hun natuurlijke vijand in het gebied aanwezig is.” De Robird werd vorig jaar verkozen tot de beste Europese robotinnovatie. 

Doorbraak

Edmonton International Airport is het op vier na drukste vliegveld van Canada. Nu deze luchthaven in zee gaat met Clear Flight Solutions verwacht het bedrijf een wereldwijde doorbraak voor de Robird. Daarvoor heeft het Enschedese bedrijf ook al overeenkomsten gesloten met partners in diverse landen. In Twente is Nijenhuis nauw betrokken bij Space 53, het testcentrum voor drones op het voormalige vliegveld Twente.