Volledig scherm
Artist's impression van de nieuwe fabriek van Van Merksteijn in het Groningse Emshaven. © Van Merksteijn

Uitstel miljoeneninvestering Eemshaven door Van Merksteijn Almelo

ALMELO/EEMSHAVEN - Staalbedrijf Van Merksteijn uit Almelo heeft besloten de bouw van een nieuwe staalfabriek in het Groningse Eemshaven uit de stellen. Het bedrijf gaat uit van een vertraging van een jaar.

Van Merksteijn had al eerder bekendgemaakt dat het 300 miljoen euro wilde investeren in een moderne staalfabriek in Eemshaven. In de nieuwe fabriek zou staal worden gemaakt dat zou worden verwerkt in de fabriek in Almelo. ‘Vanwege snel veranderde externe omstandigheden in het laatste half jaar, het huidige investeringsklimaat in Nederland en grote (economische) onzekerheden die voor ons liggen, heeft Van Merksteijn besloten om de nieuwbouw van de staalfabriek en walserij voorlopig uit te stellen’, meldt het Almelose bedrijf. 

Deze onzekerheden bestaan vooral uit de onduidelijkheid over het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen ten gevolge van de ontstane stikstofproblematiek, de onzekerheden met betrekking tot mogelijke CO2-heffingen, een handelsoorlog die op mondiaal vlak wordt uitgevochten en de besluiten van de Europese Commissie met betrekking tot importbeperkingen ten aanzien van diverse staalproducten (en in het bijzonder walsdraad), aldus Van Merksteijn. Eind mei bepaalde de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet als basis mag worden gebruikt voor toestemming van activiteiten die leiden tot een extra stikstofuitstoot.

Werkgelegenheid

Hiermee komt een project tot stilstand met een directe werkgelegenheid voor 300 mensen, dat voor de regio Groningen een economische versterking zou zijn en die op een zeer milieuvriendelijke en circulaire manier lokaal/regionaal schroot wilde omsmelten naar walsdraad.

„Er is hier immense teleurstelling”, zegt operationeel directeur Arno Westerhof van Van Merksteijn in reactie op het besluit. Het staalbedrijf was al geruime tijd in overleg met de provincie Groningen over de nieuwe vestiging. Het PAS-besluit van de Raad van State gooide roet in het eten. „Nederland vormt op dit moment in Europa een uitzondering op het gebied van het investeringsklimaat”, reageert Westerhof.

Ontwikkelingen

Wanneer de fabriek wel gebouwd wordt is moeilijk in te schatten. Van Merksteijn houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, maar rekent op ten minste een jaar vertraging. Zodra er meer duidelijkheid komt omtrent de internationale handelsbetrekkingen, de wijze waarop CO2-wetgeving nationaal en internationaal wordt vormgegeven en de overheid met adequate oplossingen komt voor vergunningen, verwacht het bedrijf de nieuwe fabriek alsnog te bouwen.