Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Emiel Muijderman DTCT

Verdachten uit Twents drugsimperium blijven langer vast

ALMELO - Een criminele organisatie spreidde volgens justitie op zoveel manieren zijn tentakels uit in Twente, dat verschillende strafonderzoeken werden gestart. De ‘drugstak’ van de club weet sinds maandag zeker: voorlopig komt niemand op vrije voeten.

Acht verdachten in twee grote onderzoeken naar harddrugshandel vanuit Twente wacht allemaal hetzelfde lot: achter slot en grendel blijven tot hun strafzaken inhoudelijk worden behandeld. Dat bleek gisteren in de Almelose rechtbank, waar voorbereidende zittingen tegen de mannen werden gehouden.

Via Duitsland

De twee processen draaien om een ontmanteld drugspand aan de Vlierstraat in Enschede en ruim honderd kilo harddrugs die in Emmen en Roermond werden gevonden. In beide gevallen zou harddrugs door verschillende personen via Duitsland naar klanten zijn verstuurd.

De verdachten, veelal jonge Enschedeërs maar ook mannen uit Emmen en Arnhem, zouden de drugs hebben vervoerd, bewaard of verpakt. De bestellingen werden geplaatst via het zogenaamde Darknet, waarop gebruikers anoniem kunnen internetten. Geld werd veelal betaald en witgewassen in Bitcoin.

Het brein

Dat deden de verdachten volgens justitie in opdracht van een organisatie die langzamerhand een rol speelt in alle grote Twentse misdaadprocessen: die van Simo D. en Marcus T., die beiden in Duitse gevangenissen zitten. Zij worden namelijk niet alleen beschouwd als het brein achter de drugshandel, maar volgens het Openbaar Ministerie zitten ze ook achter een reeks liquidatiepogingen en brandstichtingen. In totaal stuurden ze volgens justitie dus tientallen loopjongens, drugsdealers en huurschutters aan, zelfs nog vanuit de gevangenis waar meermaals mobiele telefoons bij de kopstukken werden gevonden.

Communiceren deden ze via de versleutelde applicatie IronChat, waarop de criminelen zich onaantastbaar waanden. Tot de politie een achterdeur ontdekte, berichten onderschepte en wekenlang op een goudmijn van informatie stuitte. De acht verdachten die gisteren in de Almelose rechtbank verschenen beschikten ook allemaal over een telefoon met IronChat.

Jarenlange straffen

De advocaten van de heren vroegen stuk voor stuk om de vrijlating van hun cliënten, die allemaal bijna een jaar in voorlopige hechtenis zitten. Justitie verzette zich tegen die verzoeken en kreeg de rechtbank mee. Onder meer omdat de processen begin volgend jaar inhoudelijk moeten worden behandeld, en er mogelijk jarenlange celstraffen volgen.

Voorlopig blijven de verdachten dus achter slot en grendel, en krijgen ze de kans om verklaringen af te leggen. Tot op heden hielden ze hun kaken stijf op elkaar, maar de rechtbank hield ze gisteren voor dat de tijd begint te dringen. Verklaringen die pas tijdens de inhoudelijke behandeling van het strafproces worden afgelegd, kunnen dan niet of nauwelijks meer op waarheid worden getoetst.