Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Verdraaiing teelbal: jaarlijks 45 mannen in Twente met spoed onder het mes

ENSCHEDE - Jaarlijks moeten zo'n 45 jongemannen in Twente met spoed onder het mes vanwege een torsio testis, een verdraaiing van de teelbal. De aandoening is bij veel mensen onbekend, terwijl haast geboden is: wordt een operatie niet binnen een paar uur uitgevoerd, dan sterft de teelbal af.

Symptomen van een torsio testis:

- Acute, heftige pijn, vaak in één van de teelballen;
- Asymmetrie in de balzak; de gedraaide bal ligt vaak hoger;
- In sommige gevallen misselijk, duizelig en overgeven.

Hevige, acute pijn die niet met twee pijnstillers is op te lossen. Bij een torsio testis verdraait een van de twee teelballen, waardoor de zaadstreng bekneld raakt. „Op dat moment stokt de bloedvoorziening van de bal, met heftige pijn in de balzak tot gevolg. Mensen schrikken dan vaak enorm”, vertelt Boudewijn Santerse, uroloog bij Medisch Spectrum Twente (MST).

Spoedoperaties

In het Enschedese ziekenhuis worden per jaar gemiddeld 25 spoedoperaties uitgevoerd, bij de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) gaat het jaarlijks om zo'n 15 operaties. Maar het aantal gevallen waarin een torsio testis optreedt, is nog veel hoger. „Vaak draait de teelbal weer vanzelf terug. In sommige gevallen kan een arts de bal ook handmatig terugdraaien en is er geen spoedoperatie nodig”, zegt Santerse, die met de urologen van MST en ZGT samenwerkt in het Urologisch Centrum Twente (UCT).

Iedere man kan een torsio testis krijgen, al lopen jongemannen onder de 25 jaar een verhoogd risico. Hoe meer ruimte tussen de zaadbal en het omhulsel, hoe groter de kans op een verdraaiing. Boven de 35 jaar komt de aandoening zelden voor, dan is de zaadbal stevig aan de balzak verbonden.

In gevallen waarin de teelbal niet handmatig kan worden teruggedraaid, is een spoedoperatie nodig. „De patiënt moet dan binnen vier tot zes uur onder het mes. Organen gaan dood als ze geen zuurstof krijgen, dus haast is geboden.”

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
Uroloog Boudewijn Santerse van MST © Reinier van Willigen