Volledig scherm
Beeld ter illustratie © Getty Images

Verhuftering in verkeer: Elke dag vluchten drie bestuurders van ernstig ongeluk

ENSCHEDE - Zeker drie keer per dag gaat een automobilist er vandoor na een ongeluk waarbij iemand gewond raakt, of soms zelfs overlijdt. Dat blijkt uit de meldingen van het Waarborgfonds Motorverkeer, waar deze slachtoffers terecht kunnen.

Het fonds is aan deze slachtoffers, die bij het ongeluk aan hun lot worden overgelaten, per jaar liefst 15 miljoen euro kwijt. De instelling heeft geen regionale cijfers. Volgens een woordvoerder is het aantal doorrijders en vluchters al jaren stabiel. Het overzicht over 2018 is nog niet gereed, maar de eerste inschatting is dat het opnieuw rond de 1200 keer ligt.

Kijkend naar alle ongevallen – dus inclusief louter blik - is het aanval vluchtende bestuurders vele malen hoger. In 2017 verlieten landelijk 76.995 weggebruikers de plaats van een ongeval: liefst 211per dag. Het gaat dan met name om parkeerschades en kapot gereden straatmeubilair (borden, lantaarns) of tuinen. Deze vorm van hufterigheid lijkt landelijk af te nemen, maar ijlt in deze regio schijnbaar nog wat door. Volgens het CBS nam dat in de gemeente in onze regio nog toe in 2017: van 2705 keer naar 2835. Landelijk nam het met 2000 incidenten af. Complete cijfers over 2018 zijn er nog niet.

Geringe pakkans

De Vereniging Verkeersslachtoffers wijt het doorrijden aan de geringe pakkans. „Soms gaan mensen er in paniek vandoor. En als er dan niets gebeurt, dan laten ze het maar zo”, zegt de vereniging. 

Volgens de wet is wegrijden van de plaats van een ongeval met letsel, zonder je identiteit bekend te maken, strafbaar. Daarnaast mag je niemand in hulpeloze toestand achterlaten na een ongeluk. In beide gevallen is niet relevant wie er schuld heeft. Volgens onderzoeken vluchten mensen na een ernstig ongeval vooral omdat ze iets te verbergen hebben. Een deel van de mensen heft dat niet maar gaat er in paniek vandoor. De wet houdt daar rekening mee. Wie zich binnen 12 uur alsnog meldt is niet strafbaar voor doorrijden. Het ministerie van Justitie & Veiligheid bereid echter nieuwe wetgeving voor, die het doorrijden na een ongeluk zwaarder gaat bestraffen.

Eind februari raakte een 63-jarige vrouw zwaar gewond toen zij fietsend werd geschept door een kleine witte auto. Dat gebeurde in Oud-Ootmarsum. De automobilist ging er vandoor en is tot op de dag van vandaag onbekend, de vrouw is pas net terug uit het ziekenhuis en gaat een traject van revalidatie in dat nog maanden zal duren.