Verslaggever Tubantia koopt nepdiploma op Marktplaats

Een nepdiploma gebruiken om in de zorgwereld aan het werk te gaan; het kan. Verslaggever Angelique Kunst vertelt erover, in Van Onze Redactie.

In het onderzoek naar fraude in de zorg kwam verslaggever Angelique Kunst tegen dat er veel ongediplomeerde mensen rondlopen. Hoe dat kan? “Het vermoeden bestaat dat die mensen gebruik maken van valse diploma’s.”

Onderzoek

Ze ging met een collega op onderzoek uit; op Marktplaats kwamen ze meerdere aanbieders van diploma’s tegen en ze besloten er een te kopen. De eerste keer ging het grandioos mis; er werd 350 euro betaald. Voor niets. Er kwam geen diploma en de centen waren weg. Poging twee was succesvoller. 

“Bij Jakob Jan uit Maastricht – hij zag er trouwens niet uit als een Jakob Jan en hij kwam al helemaal niet uit Maastricht - hoefden we pas te betalen als we tevreden waren. 800 euro voor een diploma ‘Maatschappelijke zorg, niveau 4’. En dat lukte, we kregen dit”, zegt ze in deze aflevering van Van Onze Redactie, met het nepdiploma in de hand.

‘Mond viel open’

Volledig scherm
De drie diploma's op een rij: welke is nep? © screenshot

Ze legden het diploma voor aan drie zorgondernemers met de vraag; zou je deze mevrouw in dienst nemen? “En ze zeiden alle drie onmiddellijk ja. Toen ze hoorden dat het vals was, vielen er wel een paar monden open.”

Werkgevers letten op meer dan alleen een diploma, geeft Kunst wel aan. “Ze kijken naar waar je hebt gewerkt, waar je stage hebt gelopen. Geven je een proeftijd. Maar je kan met zo’n nepdiploma inderdaad best ergens solliciteren.”

Zaterdag meer op deze site en in de krant over de aankoop en het gebruik van nepdiploma’s.