Vijf bijzondere Twentse ontwerpen uit 2017

De economie trekt aan en er wordt weer volop gebouwd.  Vijf bijzondere ontwerpen van het afgelopen jaar.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

1. Twickel College, Hengelo

Altijd een mooie klus voor een architect, het ontwerpen van een schoolgebouw. Herman Hertzberger, de grand old man van de Nederlandse architectuur, deed het in Hengelo. Gezien zijn schatplichtigheid aan de idealen van de jaren 60 en 70 was hij ook de ideale man voor de klus. Een gedateerd barakkencomplex uit ruwweg dezelfde periode werd onder zijn leiding getransformeerd tot een eigentijds onderwijspaleis. Buitengewoon fraai is het centrale plein onder een dak van glas, dat laat zien wat de waarde kan zijn van een kloppend hart. Juist in Hengelo.

Volledig scherm
© Annina Romita

2. Kasteel Ruurlo

De combinatie van oud en nieuw levert altijd weer spannende ontwerpen op. Dat geldt zeker voor dit kasteel, dat ooit figureerde in een serie over ridders, maar nu in gebruik is als dépendance van Museum MORE in Gorssel. Over een glazen brug en via een glazen entree betreed je een reeks van fraai gerestaureerde museumzalen. Aan de muren hangt het werk van Carel Willink. Magisch-realisme in een sprookjeskasteel; geen wonder dat je dan wel wat extra parkeerplaatsen kunt gebruiken.

Volledig scherm
© Lucy Boers

3. Woonhuis Rijssense Berg

Nog zo'n geslaagde combinatie van oud en nieuw. Architect Theo Reitsema realiseerde in de bossen van de Rijssense Berg zijn droomhuis. Een huis uit de jaren 60 diende als basis voor een minimalistische woning met een minimum aan muren. De woonkamer is als een aquarium. Je zit er in het bos. De glooiingen in het terrein worden op een logische manier benut. Juist de hoogteverschillen maken dit huis nog spannender dan het op het eerste gezicht al is.

Volledig scherm
© Lars Smook

4. Egbert Gorterbrug, Almelo

Meer illusie dan brug, maar dat is misschien ook wel het sterke punt van dit ontwerp. Duizend ledlampjes zorgen 's nachts voor een feeërieke sfeer in waterstad Almelo. De twee staanders plus hefboom suggereren een ophaalbrug, die in de praktijk niet bestaat. Wat er ook allemaal omhoog kan in Almelo, het wegdek van de Egbert Gorterbrug in elk geval niet.

Volledig scherm
© Frans Nikkels

5. Huis van zink, Enschede

Het meest abstracte huis van Twente in een Enschedese wijk die, veel meer nog dan Roombeek, getuigt van lef. Zoals een kind een huis zou tekenen, zo ziet dit huis van architect André Beumers in de Boddenkamp eruit. Muren, puntdak, schoorsteen, verpakt in kale, zinken platen. Ramen zijn er aan de voorzijde niet te zien. Wie er passeert, ziet alleen maar muren.

Veel huizen vergeet je omdat ze zoveel lijken op andere huizen. Dat kun je van deze woning niet zeggen. Net als de hele Boddenkamp blijft dit huis je bij, als misschien wel het meest eigenzinnige ontwerp van 2017.