Volledig scherm
Het aantal zaken rond zogenaamde cybercrime steeg de afgelopen jaren explosief tot ruim 15.000 in 2019. © ANP XTRA

Voor het eerst in jaren meer misdaad in deze regio: online oplichting explodeert

ARNHEM - Het aantal misdrijven in Oost-Nederland is voor het eerst in jaren weer gestegen. In 2019 registreerde de politie ruim 123.000 misdrijven, bijna 6.000 meer dan een jaar eerder. Met name het aantal meldingen van digitale criminaliteit, maar ook drugs- en wapenhandel baart de politie zorgen.

Het aantal aangiftes van online oplichting en fraude kwam in 2019 op ruim 15.000. In 2015 waren dat er nog 6.400. Oscar Dros, politiechef van de eenheid Oost-Nederland, ziet steeds meer varianten van digitale criminaliteit. „Het gaat om zogenaamde Tikkie-fraude, maar ook om fenomenen als phishing.” 

Het zijn specifieke vormen van criminaliteit die volgens de politiebaas vragen om kennis. „Vorig jaar zijn we begonnen met een speciaal team voor cybercriminaliteit, dat bestaat uit 18 experts die grote onderzoeken kunnen uitvoeren. Die experts hebben we van buitenaf gehaald, het zijn echte techneuten. Maar ook binnen basisteams moeten collega's in staat zijn om bijvoorbeeld een fraude via WhatsApp te onderzoeken.”

Meer wapens en drugs

Het aantal geregistreerde zaken rond wapenhandel steeg in 2019 met een derde tot meer dan 1.000. Tegelijkertijd nam het aantal drugshandelzaken in de regio toe tot bijna 2.100. Een jaar eerder lag dat aantal nog ruim 20 procent lager.

Dros denkt dat deze stijgingen komen door de toenemende aandacht van justitie voor ondermijnende criminaliteit, maar sluit zijn ogen ook niet voor de aanwezigheid van de georganiseerde misdaad. „We zien bijvoorbeeld ook het aantal dumpingen van drugsafval toenemen, terwijl het aantal ontmantelde drugslabs met 22 tot recordhoogte steeg. Dat toont aan dat er criminelen actief zijn die werken in sectoren waarin grote financiële belangen spelen, en geweld niet wordt geschuwd.”

Verwarde personen in de cel

Het aantal verwarde personen dat vorig jaar door de politie in de cel is gezet, daalde tot 173. In 2016 werden er in Oost-Nederland nog 650 verwarde mensen vastgezet. De politie heeft al eerder bekendgemaakt dat het niet haar taak is om verwarde mensen - die geen misdrijven hebben gepleegd - op te vangen.