Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Vraag naar Duitse woningen in grensregio neemt weer toe

ENSCHEDE - Voor het eerst in tien jaar stijgt de vraag naar huizen in Duitsland vanuit Nederland. Vooral inwoners uit de Randstad die in Twente werken, kiezen steeds vaker voor een woning net over de grens.

Makelaars in de grensregio zien de snelle stijging van huizenprijzen die vooral in de Randstad extreme vormen aanneemt, als de belangrijkste reden voor de verhuizing naar Duitsland. Ook een groeiend onbehagen over de Nederlandse normen en waarden speelt een rol.

Waar makelaar Maarten Bolk van Holland Immocenter in Gronau twee jaar geleden nog slechts een kwart van zijn huizen aan Nederlanders verkocht, is dat aantal inmiddels gestegen tot 40 procent. Andere makelaars noemen vergelijkbare percentages.

Crisis

„De belangstelling vanuit Nederland is nooit weggeweest, maar had wel ernstig te lijden onder de economische crisis”, aldus Bolk. „Nederlanders hadden moeite om hun huis te verkopen en zaten vaak ook nog eens met een restschuld. Die beperkingen zijn nu verdwenen.”

Burgemeester Volkert Pannen van Bad Bentheim ziet de Nederlanders graag komen. „We hebben in het begin aanpassingsproblemen gehad, maar die behoren tot het verleden. De Nederlanders voegen iets toe aan onze gemeenschap.” Ook hij constateert een stijging. In het Grafschaft Bentheim wonen inmiddels 10.078 Nederlanders, zo’n 8 procent van de bevolking. In de Kreis Borken, waartoe onder meer Gronau behoort, zijn dat er 8700.

Twentenaren grootste groep emigranten

Het overgrote deel van de Nederlanders in het Duitse grensgebied woont daar al tien jaar of langer. Twentenaren vormen verreweg de grootste groep van deze ‘emigranten’. In de jaren tussen 1998 en 2008 trokken zij de grens over. Een klein deel, vooral ouders met kinderen, is inmiddels al weer terug.

Volgens Ate Gjaltema, Duitslandspecialist bij makelaardij Kock van Benthem in Oldenzaal, zijn het bij de huidige migratiestroom vooral Randstedelingen die Duitse huizen kopen. „ De grensganger van tien jaar geleden bestaat niet meer. Wat ik nu steeds meer zie, zijn mensen die weg willen uit de hectiek van de Randstad. Hier vinden ze een relatief goedkoop huis, veiligheid  en omgaansvormen die in Nederland niet meer bestaan.”

Rem op de groei is vooral het relatief beperkte aanbod van woningen. „De Duitse markt is stabiel. Er komen niet zoveel huizen op de markt. Pas als de rente weer gaat stijgen, verwacht ik meer beweging. Of de stijging dan doorzet, is afwachten.”

Morgen in de zaterdagbijlage meer over de Duitse huizenmarkt