Volledig scherm
Frits en Mieke Kroon © Lenneke Lingmont

Vrienden zamelen geld in voor zieke hovenier Frits uit Delden

DELDEN -  Vrienden van de ernstig zieke hovenier Frits Kroon (64) zijn een inzamelactie begonnen om de Deldenaar en zijn vrouw een steun in de rug te geven. Kroon liep hersenvliesontsteking op door een beet van een teek. Het is onduidelijk of de niet verzekerde Kroon nog herstelt.

De actie om wat geld bijeen te krijgen is opgezet door de Hengeloërs Apolonia Ritsema en haar partner Rutger Toorneman. Zij kennen het hoveniers echtpaar via hun ouders. „We verwachten heus geen kapitaal op te halen, maar het zou fijn zijn als we hen een beetje kunnen ontzien in hun vaste lasten bijvoorbeeld. Frits kan voorlopig niet werken, terwijl een hovenier het toch vooral van de zomer moet hebben. Het is geen vetpot. En zijn vrouw Mieke heeft nu al stress genoeg, om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Zesde slachtoffer

Een besmetting met het TBE-virus na een tekenbeek is nog zeldzaam in Nederland. Kroon is pas het zesde slachtoffer die besmet raakte door een beet in eigen land. Hij revalideert nu in het Roessingh. Volgens zijn vrouw Mieke was hij niet verzekerd voor inkomensderving door arbeidsongeschiktheid. De kosten van zo’n verzekering waren te hoog.

‘Compassie met elkaar’

Ritsema: “Mensen denken dat vaak al snel. Je kan je toch verzekeren? Dat is in sommige gevallen wel wat kort door de bocht. Maar daar gaat het nu eigenlijk ook niet om. Het gaat er om dat je compassie met elkaar hebt, als mensen het zwaar hebben. Al geef je maar een euro. Frits en Mieke zijn warme mensen die weinig vragen maar vooral geven. Nu kunnen ze zelf hulp gebruiken.”

De inzamelactie voor Frits Kroon loopt via de site doneeractie.nl