Volledig scherm
© Politie Enschede

Vrouw uit Hengelo krijgt dierenverbod: ‘Paarden beter af in koelcel’

ALMELO/HENGELO/ENSCHEDE - Ingeborg S. (43) uit Hengelo gaat telkens in de fout bij het verzorgen van paarden en pony’s. „Hangend in de koelcel bij de slager zijn ze beter af”, stelt de politierechter. S. krijgt een dierenverbod.

Als Ingeborg S. haar dierenhart volgt en weer paarden of pony’s opvangt, gaat ze linea recta naar de vrouwengevangenis. Politierechter Liesbeth Venekatte legt haar 50 uur werkstraf op, plus drie maanden voorwaardelijk, met drie jaar proeftijd. „Zij mag geen paarden en pony’s meer houden”, luidt het vonnis.

De Hengelose verschijnt niet in de rechtszaal. Vooraf is veel media-aandacht aan haar optreden besteed, op social media is ze afgebrand. Ze kan de druk van een strafzaak niet aan, zegt haar advocate Sandra Smid. „Jammer dat ze er niet is”, oordeelt rechter Venekatte.

Ingeborg S., die zes pagina’s met vooral dierenleed op haar conto heeft gebracht, wordt vervolgd voor het verwaarlozen van paarden en pony’s, aan de Brandemaatweg en Haaksbergerstraat in Enschede.

Erbarmelijke omstandigheden

De dieren ontbrak het aan zowat alles, van water tot voer. Ze staan in een weide met alleen zuring, drinkbakken staan droog. Een pony met een gebroken heup moest worden afgemaakt. De dierenarts stelde bloedworm-infectie vast. Hoeven waren amper bekapt. „Dit stemt treurig”, stelt de rechter. Ze wijst op het instabiele verleden van de verdachte.

Bij S. thuis in de Hengelose wijk Berflo Es vinden controleurs veel verwaarloosde huisdieren. Cavia’s staan in hun eigen stront. Honden, poezen en konijnen worden slecht verzorgd. De rechter: „Ze onthoudt dieren bijna stelselmatig van water.”

Al twintig paarden in beslag

Officier van justitie Martina Groeneboer spreekt van ‘een herhaling van zetten’. Eerder zijn al 20 paarden en pony’s in beslag genomen. Zij eist 60 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk. Volgens raadsvrouw Smid legde S. altijd direct contact met  de dierenarts. Wellicht maakte haar cliënt ‘verkeerde keuzes’ vanuit haar liefde voor de dieren.