Volledig scherm
Winter in Oldenzaal © Carlo ter Ellen DTCT

Winter op komst: dit weekend kans op 5 centimeter sneeuw in Twente

ENSCHEDE - Koning Winter doet vrijdag haar intrede in Twente en de Achterhoek. De kans op sneeuw is daarbij groot; de meteorologen van Weerplaza verwachten dat er dit weekend kans is op een pak sneeuw van vijf centimeter of meer in deze regio.

De eerste kou stroomt vrijdag ons land binnen. De buien bevatten in de loop van de dag vaker natte sneeuw en in de loop van de avond is de kans groot dat de sneeuw ook blijft liggen. „Op een enkele plek kan een laagje sneeuw vallen van enkele centimeters”, voorspelt weerman Michiel Severin van Weerplaza. Door de winterse neerslag kan het plaatselijk glad worden op de weg.

Tal van winterse buien

Zaterdag trekken er veel buien over het land, voornamelijk hagel, natte sneeuw en soms sneeuw. De kans op een pak sneeuw van enkele centimeters is in Oost- en Zuid-Nederland het grootst. Daar waar meerdere buien achter elkaar aan trekken, is landinwaarts een laagje sneeuw van enkele centimeters mogelijk”, aldus Severin.

In de nacht van zaterdag op zondag houden de winterse buien aan en daalt het kwik tot of onder het vriespunt. Severin: Het zal op uitgebreide schaal glad zijn en op steeds meer plaatsen ook wit.”

Sneeuwdek

Zondag begint het later in de ochtend vanuit het zuidwesten te sneeuwen. Volgens Weerplaza wordt het daarbij vrijwel overal in Nederland wit. „Het sneeuwdek zal twee tot vijf centimeter dik zijn, op de Veluwe en richting het noorden en oosten van het land mogelijk nog wat dikker”, vertelt weerman Severin.

Het is nog onduidelijk hoe lang de sneeuw blijft liggen; mogelijk lopen de temperaturen tegen zondagavond weer op tot rond de vier graden. Severin: Indien de zachte lucht ons niet bereikt, dan volgt er een koude maandag en dinsdag, met nog meer sneeuwbuien.”

poll

Dit weekeinde kans op 5 centimeter sneeuw in Twente

  • Mooi! Van mij mag het sneeuwen tot na kerst (45%)
  • Hopelijk is die ellende maandag weer voorbij (33%)
  • Een weersverwachting zegt niks, er valt vast niets (22%)
2861 stemmen