Volledig scherm
Installatie van Provinciale Staten van Overijssel. © Kelly Adams

Witte rook in Overijssel: formatie start mét Forum voor Democratie

ZWOLLE - CDA, Forum voor Democratie, VVD, ChristenUnie en de PvdA gaan onderhandelen over de vorming van een nieuwe coalitie in Overijssel. In tegenstelling tot veel andere provincies bestuurt FvD in Overijssel waarschijnlijk wel mee. De partijen hebben er vertrouwen in dat ze er inhoudelijk uitkomen en dat hun samenwerking vier jaar lang standhoudt.

Informateur Geert Jansen heeft woensdagavond zijn advies uitgebracht en zijn inschatting is dat een coalitie met deze vijf partijen de grootste kans van slagen heeft. De partijen hebben samen een ruime meerderheid met 29 van de 47 zetels.

Vorige week werd al duidelijk dat een coalitie in deze samenstelling kansrijk is, maar er was een extra verkenningsronde nodig om daar echt zeker van te zijn. Vooral om het thema klimaat en energietransitie verder uit te diepen. Daar zitten namelijk grote inhoudelijke verschillen tussen de partijen. Maar volgens Jansen hebben alle partijen voldoende vertrouwen om tot overeenstemming te komen over dit onderwerp.

Stabiel college

Dat geldt ook voor het onderlinge vertrouwen. De partijen hebben de afgelopen dagen gesproken over de stabiliteit van een coalitie in deze samenstelling, nodig voor een collegiaal bestuur dat elkaar steunt. De partijen wilden bijvoorbeeld weten wat ze aan Forum voor Democratie als nieuwkomer hebben. Informateur Geert Jansen: „Dit is een aspect dat de nodige tijd vergt, maar hierover hebben partijen tijdens deze verkenning voldoende met elkaar van gedachten kunnen wisselen.”

Formateur Krol

Dat zeggen ook de lijsttrekkers van de partijen die aan tafel zitten. Allemaal stellen ze dat er nog wel wat bruggen te slaan zijn, maar ze hebben er voldoende vertrouwen in dat ze er uit gaan komen. Lijsttrekker Eddy van Hijum van het CDA heeft Bart Krol (oud-gedeputeerde provincie Utrecht) gevraagd als formateur de onderhandelingen te leiden. Die beginnen volgende week. 

Gedeputeerden

Een aantal gedeputeerden zal bij een geslaagde formatie terugkeren in het college. ChristenUnie en VVD willen ook de komende vier jaar met de huidige gedeputeerden Bert Boerman (ChristenUnie) en Monique van Haaf (VVD) aan de slag. Zij zijn als kandidaat naar voren geschoven. Ook Eddy van Hijum (CDA) blijft waarschijnlijk op zijn post, al zegt hij dat het uiteindelijk de CDA-fractie is die beslist. Forum voor Democratie kiest voor oud-wethouder van Staphorst Sytse de Jong (SGP). De PvdA gaat voor oud-Statenlid in Overijssel Tijs de Bree.