Volledig scherm
PREMIUM
© Lars Smook

Zo ver kom je met een vervalst zorgdiploma in Twente

Solliciteren met een vervalst diploma in de zorg, hoever zou je daar mee komen? Deze krant nam de proef op de som. Het resultaat is allesbehalve geruststellend. ,,Ja, voor deze Lieke is wel werk.”

Dossier Zorg
De Twentsche Courant Tubantia dook in de wereld van de zorgondernemers. Waarom raken er zoveel in opspraak?

Tips: dossierzorg@tubantia.nl

Zou je deze jongedame in dienst nemen? We legden het mbo- diploma van Lieke voor aan drie Twentse zorgondernemers. Ze reageerden alle drie positief. Helaas. Want het diploma van Lieke is vals. Gekocht via Marktplaats.

‘Heeft u voldoende gekwalificeerd personeel in dienst?’ Het is een standaardvraag bij elke gemeentelijke zorgaanbesteding. Want goed personeel garandeert kwaliteit, en dus zijn diploma’s een belangrijk controlemechanisme. Natuurlijk zorgen betrouwbare zorgbureau’s dat ze goed geschoold personeel in dienst hebben. Maar ook hier zijn slechte uitzonderingen. En die laten zich niet makkelijk opsporen.

Tientallen aanbieders

Zes jaar terug toonde omroep Powned al aan dat een diploma zo te koop was. Ook toen al wemelde het op internet van de diploma-aanbieders. Heel Nederland, de politiek voorop, sprak er schande van. Maar daar bleef het bij.

Want nog steeds levert de zoekterm ‘diploma kopen’ tientallen aanbieders op. De één krijgt nog mooiere recensies op de site dan de ander. Zo heeft diplomanederland.nl uitsluitend laaiend enthousiaste klanten. Hoewel de website grossiert in spelfouten wagen we de gok.

Koude kermis

Volledig scherm
© Lars Smook

We komen van een koude kermis thuis. De anonieme diplomaverkopers willen betaling in bitcoin, en de helft vooruit. Een heel gedoe als je geen bitcoin-portefeuille hebt. Uiteindelijk lukt het 350 euro over te maken. En dan wordt het stil. Pogingen weer met de WhatsApper contact te leggen stranden, en een diploma zien we niet.

Waarschijnlijk drinkt iemand ergens op een zonnig strand cocktails van onze centen. Nooit vooruitbetalen, is de les. Dus zijn we blij als we op Marktplaats een advertentie zien van Jacob Jan uit Maastricht. Hij levert kwaliteitsdiploma’s voor 800 euro. En je hoeft pas te betalen als je tevreden bent. Met hem gaan we in zee. Het verslag van die onderneming is rechtsboven te lezen.