Zoektocht in Zeldam naar oude Citroën Traction Avant gestaakt: ‘Wel lol gehad’

videoZELDAM  - Met een graafmachine waren leden van de Citroenclub zaterdag op zoek naar een verloren exemplaar van de legendarische Traction Avant. De auto zou 60 jaar geleden op het land van boer Overbeek in het buurtschap Zeldam zijn afgedankt en uiteindelijk begraven, maar werd uiteindelijk niet gevonden.

Een neef van de boer heeft de vermoedelijke plek aangewezen waar de oldtimer in de grond moet zitten.  Er is recent met een metaaldetector gezocht; daarbij bleek dat er inderdaad een auto kan liggen.

Leden van de Traction Avant club Nederland zijn zaterdagmorgen begonnen met graven, op de plek die door neef Gerrit Overbeek is aangewezen. Rond 11.30 uur werd – op een iets andere plek - een eerste klein onderdeel gevonden van de motor. Een dop van een kleppendeksel, nog redelijk gaaf, met het Citroën beeldmerk erop. De kans dat er nog een redelijk compleet wrak wordt gevonden lijkt vrij klein, maar de zoektocht gaat verder.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Bij de zoektocht komt veel oud ijzer naar boven. © Lucien Baard

Afgedankt

Gerrit Overbeek woont nu in de boerderij waar de auto moet liggen. Hij heeft zelf nog in de wagen gereden. “Hij was van mijn oom. Dat was in die tijd heel wat, zo’n auto. Dus daar was je trots op, dat je er in mocht rijden.” Maar na verloop van tijd ging ie stuk en werd de auto afgedankt voor een Opel Kaptein. Uiteindelijk werd de Franse wagen het een speeltje voor zijn kinderen. Maar uiteindelijk werd de boer dat zat. Overbeek. “De auto is hier bij het erf met een shovel in een sloot geduwd, zakte steeds verder weg en er werd uiteindelijk door steeds meer aarde en landbouwrommel bedolven.  Zo ging dat in die tijd.”

Geweldige vondst

De Goorse tandarts Frans Koop, Citroënliefhebber, hoorde dat verhaal en zette een zoektocht op gang met de Traction Avant club Nederland. “Bij het 100-jarige bestaan van Citroën zou dit een geweldige vondst zijn. Natuurlijk laten we deze kans niet schieten. Al zal er vermoedelijk niet veel meer over zijn dan het motorblok. Maar dan nog is dat interessant.” De Avant uit de jaren 30 is een majestueuze verschijning, maar overigens niet heel zeldzaam. Er zijn er naar schatting nog een paar duizend van in Nederland.

Op de aangewezen plek wordt niets gevonden, behalve ander oud ijzer. Er is daarna gezocht op een andere plek iets verderop, waar met een detector ook metaal in de grond werd aangetoond. Daar kwam uiteindelijk de dop van een kleppendeksel naar boven, de dop van de olietank, stukken bijna verpulverd plaatwerk, en kabel van de kilometerteller. Om 14.15 is de zoektocht gestaakt. "De kans dat we nog veel meer vinden is klein. Maar wel hebben wel heel veel lol gehad", zegt Koop.

Volledig scherm
De zoektocht in volle gang © Lucien Baard
Volledig scherm
Citroënliefhebber Gijselaar van de Traction Avantclub Nederland met de gevonden olievuldop. De Citroën - of wat er van over is, is gevonden. © Cees Elzenga/hetoog.nl
Volledig scherm
Tim Hummelink uit Goor stapt in een gegraven gat om met een metaaldetector te zoeken. © Cees Elzenga/hetoog.nl