Volledig scherm
Chris van der Wilk en Harm Dinkla maken zich zorgen over het vervoer van hun dochtertje © Chris van der Wilk

Zorg om vervoer gehandicapt meisje (4) in Enschede

ENSCHEDE - Elke dag dat haar gehandicapte stiefdochtertje (4) naar school moet zit Chris van der Wilk in spanning. Gaat het deze keer goed? Sinds Taxi Brookhuis in Enschede dit vervoer in handen heeft gaat het met hun meisje vaak mis, zegt ze. “Eén keer werd zelfs het verkeerde kind gebracht.” 

Het vierjarige meisje met een motorische en verstandelijke beperking heeft begeleiding nodig bij alles wat ze doet. Ze kan ook niet praten. Daarom moet ze door de vervoerder werkelijk tot aan de deur worden gebracht. Daar zit vooral het probleem. De grote vraag is: wat betekent dat dan precies, van deur-tot-deur.

Alleen naar boven

Na school (De Huifkar) gaat het meisje geregeld naar een gastouder en die woont op drie hoog. Maar de chauffeur van Brookhuis loopt niet mee naar boven. “De deur tot deur afspraak geldt volgens Brookhuis en de gemeente Enschede voor een deur op de begane grond”, zegt Van der Wilk. Dus niet voor een voordeur op drie hoog.

Onderschat

Terwijl het voorheen wel goed ging, toen dit vervoer in Enschede door Taxi Luttikhuis werd gedaan. “Die hadden behalve een chauffeur ook en begeleider in de bus, die haar naar boven kon helpen. Brookhuis heeft alleen een chauffeur. Ze heeft de publiciteit gezocht in de hoop, dat ook dit bedrijf voor een begeleider gaat zorgen. “Ik vrees dat de gemeente en het bedrijf het vervoer van gehandicapte kinderen heeft onderschat.” 

Oplossing

Dienstdoend woordvoerder Evy Goessens van de gemeente betreurt de situatie. "We zijn nu echt druk bezig met de vervoerder om te kijken naar een oplossing", laat ze zaterdagmiddag desgevraagd weten. "Het is en complexe kwestie en vooral heel naar voor het meisje. We gaan het oplossen. Ik kan alleen nu nog niet zeggen: hoe of wat." Hoe het probleem na de wisseling van vervoerder kon ontstaan is onduidelijk. Brookhuis is om een reactie gevraagd maar reageerde tot op heden niet.

Spanning

Van der Wilk hoopt dat er snel een oplossing komt. Maar ook dat het vervoer beter gaat, want de afgelopen keren ging er veel meer mis. Van de tien keer dat ze nu van huis, naar school en daarna naar de gastouder gebracht zou worden, ging het vaak niet vlekkeloos, vertelt de Enschedese.  Dus elke keer als zij en haar partner Harm  Dinkla naar hun werk gaan is er spanning. “Komt ze goed op school? Hoe komt ze thuis? Ze is een heel kwetsbaar kind. Ze heeft het al moeilijk genoeg om de wereld te begrijpen, zoals die is.”

Ze schetst de problemen van de laatste ritten. “Vier keer kwam er geen taxi. Drie keer kwam ze te laat op school. Ook is ze is een keer zonder kinderzitje vervoerd, wat niet veilig is. En één keer werd zelfs een jongetje bij onze gastouder afgezet in plaats van ons meisje. Maar we hebben ook minstens vier keer een andere chauffeur gehad. Dat kan écht niet. Mijn dochtertje wordt bang van steeds nieuwe mensen en kan zich niet verstaanbaar maken. Het heeft er echt alle schijn van dat de gemeente en Brookhuis hebben onderschat wat er allemaal bij komt kijken.”