Volledig scherm
Zomerse sfeer aan Het Rutbeek. © eric brinkhorst

Zwemwater in Overijssel scoort beter dan landelijk gemiddelde

ENSCHEDE - De zwemplassen in Overijssel scoorden in 2018 goed op het gebied van de waterkwaliteit. Zo blijkt uit een onderzoek van het European Environment Agency (EEA). Maar liefst 82 procent van de 40 officieel aangewezen zwemplassen in Overijssel krijgt de beoordeling ‘uitstekend’. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde van 72,6%.

Ook de Twentse zwemplassen voldoen vrijwel allemaal aan de door het EEA gestelde eisen. Zo is het water in de drie grote zwemplassen het Hulsbeek in Oldenzaal, het Rutbeek in Enschede en het Lageveld bij Wierden beoordeeld als ‘uitstekend’. De beoordelingen zijn terug te vinden op zwemwater.nl, waar de huidige kwaliteit van al het zwemwater in Nederland is geïndexeerd.

Slechte waterkwaliteit

Twee plassen in deze provincie voldoen echter niet, beiden in deze regio. Zo krijgt het water op recreatiepark De Tolplas bij Hoge Hexel het stempel ‘slecht’ en vanaf 1 mei 2019 geldt er zelfs een negatief zwemadvies. Volgens de provincie kan zwemmen in het water leiden tot maag-en darmklachten. Hetzelfde advies geldt voor de zwemplas op camping Het Berkenven in Geesteren.

Boven landelijk gemiddelde

De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor de controle op veiligheid en hygiëne van de zwemplassen. De 40 plassen in deze provincie hebben in totaal 49 zwemlocaties. Daarvan voldoen er 47 aan de gestelde norm. Veertig locaties hebben het stempel ‘uitstekend gekregen’, dat is 82% procent. Landelijk ligt dit aantal op 72,6%.