Volledig scherm
Een flamingo in het Zwillbrocker Venn, de noordelijkste broedplaats van de vogels in Europa. © Art Wittingen

Zwillbrockse flamingo’s
gearriveerd in het
Grevelingenmeer

natuurDe flamingo’s van de broedkolonie in het Zwillbrocker Venn vlak over de grens bij Eibergen zijn afgelopen week gearriveerd in het Grevelingenmeer. Er zijn er nu 67. Hier zullen ze de winter doorbrengen.

Al tientallen jaren broeden flamingo’s in het Zwillbrocker Venn, een groot Duits veengebied natuurgebied pal aan de grens met Eibergen en Winterswijk. Het is noordelijkste broedplaats van flamingo’s in Europa. Het afgelopen broedseizoen was voor de vogels extreem moeilijk. Door de warmte en het uitblijven van regen is het grote ven in de loop van de zomer compleet uitgedroogd. En waren de vogels genoodzaakt om elders voedsel te zoeken, zoals bij het Rutbeek in Enschede, het Hambroek in Borculo, Haaksbergerveen en andere plaatsen in de verre omgeving.

Zwerftochten door het hele land

Veel flamingo’s hielden het voor gezien en vertrokken al aan het begin van de zomer uit het Zwillbrock. Ze maakten lange zwerftochten en werden overal in Nederland waargenomen. Zoals in de Lauwersmeer, in de IJsseluiterwaarden, bij het Veluwemeer en maakten zelfs een uitstapje naar Texel. En dat trok veel aandacht van de media, het NOS-journaal meldde zelfs dat Texel roze kleurde door de flamingo’s.

Na omzwervingen lijken de meeste flamingo’s nu aangekomen in het vaste overwinteringsgebied, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta. Hier brengen ze de winter door in ondiepe wateren, om met de lange snavel kreeftjes en andere waterdieren te vangen. Overwintering is hier veilig omdat ook in strengere winters deze zoute en brakke watergebieden niet dichtvriezen.

Zwillbrocker Venn staat nog steeds helemaal droog

Deze week is en grote groep flamingo’s uit het Zwillbrocker Venn aanwezig in het Grevelingermeer ter hoogte van het plaatsje Battenoord. Hier werden gisteren 67 flamingo’s geteld. In het voorjaar keren ze terug naar het Zwillbrock. Wat ze daar vanaf maart zullen aantreffen is nog onzeker. Het veengebied staat nog steeds helemaal droog en er moet deze winter wel heel veel regen vallen om het gebied weer voor broedende flamingo’s geschikt te maken.

Waarnemingen: j.bengevoord@gmail.com