Volledig scherm
Saoedi-Arabië maakte vorige week met een groots feest bekend dat het land toeristenvisa gaat verstrekken. Daar komen nu een aantal soepeler regels voor buitenlandse stellen en Saoedische vrouwen bij. © AFP

Buitenlandse man en vrouw mogen nu samen op Saoedische hotelkamer

Saoedi-Arabië staat voortaan toe dat een buitenlandse man en vrouw samen een hotelkamer delen, ook als ze niet getrouwd zijn of een relatie hebben. Voor Saoedi’s geldt dit alleen als ze kunnen bewijzen dat ze een relatie hebben of familie zijn. Vrouwen mogen nu ook alleen een hotelkamer boeken. Die nieuwe regel geldt zowel voor toeristen als voor Saoedi’s.

De versoepelde regels passen in de plannen van het land om zich meer open te stellen voor internationaal toerisme en zo minder afhankelijk te worden van de olieverkoop. Vorige week maakte Saoedi-Arabië bekend dat zou worden begonnen met het verlenen van toeristenvisa aan reizigers uit 49 landen. 

Ook een aantal strenge kledingvoorschriften voor buitenlandse vrouwen werd met het invoeren van toeristenvisa versoepeld. Zo hoeven vrouwelijke toeristen niet meer per se een boerka aan, onopvallende en bescheiden kleding volstaat. Het soepeler toeristische beleid zou in 2030 moeten leiden tot 100 miljoen toeristen per jaar.

Voorheen kende het ultraconservatieve land alleen visa toe aan pelgrims, expats en – sinds kort – aan toeschouwers van sportwedstrijden of culturele evenementen.

De toeristische ambities vormen een onderdeel van de inspanningen van kroonprins Mohammed bin Salman om de grootste Arabische economie te hervormen. De kroonprins is de architect van de zogenoemde ‘Visie 2030’, die de economie van het land meer moet diversificeren om zo het hoofd te kunnen bieden aan dalende olieprijzen. 

Strenge regels

Contact tussen mannen en vrouwen is in het islamitische Saoedi-Arabië aan strenge regels gebonden, evenals de vrijheden voor vrouwen. De regels worden echter steeds iets soepeler. Tot voor kort konden mannen en vrouwen die geen familie waren of niet getrouwd waren zwaar gestraft worden als ze samen in het openbaar met elkaar spraken. Dat gold ook voor toeristen. Samen een hotelkamer boeken was ten strengste verboden. Saoedische vrouwen mogen sinds juni vorig jaar ook zelf autorijden.