Consumentenbond: Website van reisbranche met reisadviezen verwarrend
De nieuwe website reisadvies.nu, een initiatief van een groep reisondernemingen, is verwarrend voor reizigers en schetst een te rooskleurig beeld, vindt de Consumentenbond. De bond heeft zijn zorgen geuit bij de toezichthouder ACM.
Een groep van zo’n tachtig reisorganisaties is met een alternatief gekomen voor de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij waren eerder al naar de rechter gestapt om versoepelingen van kleurcodes buiten de Europese Unie af te dwingen. Zij vinden het onterecht dat een groot deel van de wereld nog altijd oranje kleurt (oftewel: ga alleen als het noodzakelijk is).
Als het aan de reisorganisaties ligt, krijgen bestemmingen die veilig zijn voor gevaccineerden een geel of groen reisadvies. Die wens werd onlangs door de rechter nog afgewezen, maar de reisondernemingen hebben het er niet bij laten zitten, zo blijkt. ,,Omdat de overheid niks doet met onze kritiek, bieden we nu zelf een alternatief aan”, aldus initiatiefnemer Joshua van Eijndhoven van reisorganisatie Voja Travel.
De reisbedrijven zeggen zich bij hun reisadvisering te baseren op verscheidene bronnen, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, het wetenschappelijk instituut John Hopkins, de veiligheidsadviezen van andere landen en inreisinformatie van IATA, de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart. ,,We vinden het belangrijk dat de reiziger zelf een afweging maakt”, klinkt het.
De Consumentenbond denkt daar duidelijk anders over. ,,We vinden dit een heel slecht idee. Het lijkt ons niet de bedoeling dat reisorganisaties zelf reisadviezen gaan verstrekken”, zegt woordvoerster Babs van der Staak.
Rooskleurig
De consumentenorganisatie vindt dat de website van de reisbranche qua kleur, layout en logo wel erg veel lijkt op de officiële website van de overheid, maar dat de kleurcodes op de nieuwe veel rooskleuriger worden voorgesteld. ,,Hiermee kan de consument op het verkeerde been worden gezet, want de rechten van de reizigers zijn wel gebaseerd op die officiële reisadviezen van de overheid.”
De Consumentenbond heeft zijn zorgen geuit bij de Autoriteit Consument & Markt. De consumentenwaakhond zei onlangs al dat reisaanbieders consumenten die naar gebieden afreizen waarvoor een oranje reisadvies geldt, vooraf beter moeten informeren over mogelijke risico’s.
De consumentenwaakhond doelde niet alleen op het risico op besmetting met het coronavirus, maar ook op meer informatie over eventueel beperkende maatregelen die er op de buitenlandse bestemming gelden. Zeker omdat niet altijd kosteloos kan worden geannuleerd. Of de ACM maatregelen onderneemt richting reisadvies.nl, is nog niet duidelijk.
Volgens initiatiefnemer Van Eijndhoven staat er ‘duidelijk genoeg’ op de website dat het gaat om reisadviezen ‘voor en door reizigers’. In een reactie laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het de reissector vrij staat om met een nieuwe website met eigen adviezen over vakantiebestemmingen te komen, máár dat er wel een duidelijk verschil moet zijn tussen de adviezen van de branche en die van Buitenlandse Zaken. Het kan volgens het departement ‘niet lijken alsof deze informatie de officiële reisadviezen vervangt’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAltijd blijven plakken
Binnen 16 minuten op de camping: ‘Waarom bak geld uitgeven aan vakantie in buitenland?’
Veel Nederlanders zoeken het avontuur tijdens de vakantie. Weer anderen houden liever vast aan het vertrouwde. In aflevering 4 van deze zomerrubriek de familie Kremers, die al heel vaak vakantie vierde op dezelfde camping in Middelbeers. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Duurdere vakantie houdt Nederlanders niet tegen: recordaantal boekingen in januari
Meer dan 3 miljoen mensen hebben in de maand januari een vakantie geboekt via een van de reisorganisaties. Dat is omgerekend een op de vijf Nederlanders. Een nieuw record, aldus reiskoepel ANVR. -
Hongkong geeft half miljoen vliegtickets weg om toeristen te lokken
Hongkong geeft meer dan een half miljoen gratis vliegtickets weg in een poging toeristen te lokken. De toeristenstroom is na eerdere coronabeperkingen verre van hersteld en daarom start de regering de opvallende campagne. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
zoektocht
Spanje met corona ontvluchten kan Nederlandse groep duur komen te staan
De opsporingsautoriteiten in het westen van Spanje zijn al de hele week naarstig op zoek naar een groep Nederlandse toeristen die ervandoor is gegaan nadat een deel van hen positief testte op het coronavirus. De Nederlanders moesten zichzelf verplicht isoleren in hun accommodatie, maar vertrokken met de noorderzon. Op het negeren van de quarantaineregels staat een boete die kan oplopen tot 60.000 euro. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet betrokken bij de zoektocht, laat een woordvoerder weten. -
Frankrijk beperkt vertiermogelijkheden voor toeristen zonder boosterprik of negatieve test
Nederlanders die in hun geliefde Frankrijk willen genieten van een restaurantje, bioscoop of skipiste, kunnen dat binnenkort alleen nog met een boosterbewijs óf een negatief testresultaat van maximaal 24 uur oud.