Coronatest in het buitenland kan flink in de papieren lopen
Wie na 8 augustus zonder coronaprik of negatieve coronatest de Nederlandse grens over komt, riskeert een boete van 95 euro. Heel wat families moeten nu met hun kinderen vanaf 12 jaar op hun vakantieadres op zoek naar een testlocatie. Maar dat kan nog flink in de papieren lopen.
Vertrekkende vakantiegangers die in Nederland niet zijn gevaccineerd en een coronatest moeten ondergaan, hebben nog geluk: de overheid betaalt die testen tot eind augustus. Wie op eigen gelegenheid reist en zich in het buitenland moet laten testen voor de terugreis, betaalt de rekening zelf. En er zijn maar weinig landen die toeristen gratis testen.
In Oostenrijk is het mogelijk om in bepaalde supermarkten een gratis zelftest te halen. Maar in de meeste landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië moeten vakantiegangers rekening houden met minimaal 50 euro per gezinslid dat getest moet worden. Wie de uitslag heel snel wil hebben, betaalt nog veel meer. Op de luchthaven van Berlijn is de rekening 169 euro voor een PCR-test met een uitslag binnen een uur. Ook in Italië rekenen sommige testlocaties 135 euro voor een test. Het loont dus om ter plaatse goed navraag te doen, al zijn er reisorganisaties - zoals Sunweb en Corendon - die deze kosten voor hun rekening nemen.
En dan is er nog een regel om rekening mee te houden: een PCR-test of vaccinatiebewijs bij terugkeer is niet nodig voor landen die een groen reisadvies hebben gekregen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op dit moment is dat vooral in Midden-Europa het geval (oa Duitsland, Oostenrijk, Italië). Bij een reisadvies van geel of oranje moet vanaf 8 augustus uit het coronapaspoort blijken dat mensen virusvrij zijn (dus met negatieve test, danwel een coronaprik). Vanaf 8 augustus geldt dat - bij het huidige reisadvies - voor bijvoorbeeld Frankrijk en België. Maar die regels gelden nu al voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra terugkeren.
Vervoersmaatschappijen moeten het coronapaspoort controleren voordat ze mensen aan boord nemen. Maar vakantiegangers die met de eigen auto naar Nederland komen, kunnen ook gecontroleerd worden, waarschuwde het kabinet maandag. De marechaussee gaat mobiele controles houden langs de landsgrenzen. Iemand die betrapt wordt krijgt een boete van 95 euro, maar ‘mag daarna wel doorrijden’. ,,Dat is een aanscherping van het beleid”, erkende minister Hugo de Jonge. ,,We willen voorkomen dat mensen de besmetting mee naar huis nemen. We zullen echt testend moeten zorgen dat we een volgende golf in het najaar kunnen voorkomen.”
Wie wil weten hoe het precies is geregeld met testen in het favoriete vakantieland, kan terecht op de website Netherlandsworldwide.nl. Daar is per land te zien, waar de testlocaties zijn en wordt soms een indicatie van de kosten gegeven.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Reisbranche blij: ‘We kunnen weer reizen gaan aanbieden’
Reiskoepel ANVR en de reisorganisaties zijn blij dat het kabinet de kleurcodes versoepelt. De bestemmingen die op oranje stonden, kleuren vanaf morgen in principe weer groen of geel. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. En dus kunnen reisorganisaties weer gewoon hun reizen gaan uitvoeren. -
Kabinet scherpt regels reizen aan: verplichte test bij terugkeer uit ‘geel’ land
Vakantiegangers die terugkeren uit landen die nu geel kleuren op de coronakaart en niet volledig gevaccineerd zijn, moeten vanaf 8 augustus voor terugreis naar Nederland aantonen dat ze corona-vrij zijn. Het kabinet scherpt regels voor reizen aan. -
Vliegtuig vertrekt in Dubai met bestemming Auckland, maar landt 13 uur later weer in Dubai
Zonde van je tijd? Passagiers van Emirates-vlucht EK448 hadden afgelopen weekend geen keus. Na meer dan 13 uur vliegen landde hun toestel weer op de luchthaven vanwaar ze waren vertrokken.
-
PREMIUM
Tussen vliegschaamte en ruimtereizen: dit zijn de reistrends voor 2023
-
-
-
PREMIUM
Meer vertraging, meer uitstoot: in de lucht is Europese eenwording nog ver weg
Terwijl het kabinet hard bezig is Schiphol te laten krimpen en de luchtvaart aan banden te leggen, zet het zelf de hakken in het zand bij Europese maatregelen die de uitstoot en hinder van de luchtvaart fors kunnen verminderen. Eenwording in het Europese luchtruim schiet nauwelijks op.Amsterdam, Luchthaven Schiphol -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.