Volledig scherm
PREMIUM
1000 steps, Bonaire © Marieke de Ruijter

De gevolgen van cruisetoeristen op Bonaire

ReizenThe first blue destination wás het rustige zusje van Aruba en Curaçao. Maar nu Bonaire jaarlijks 450.000 cruiseschippassagiers ontvangt, is het gedaan met de rust. De toeristen delen flinke klappen uit aan de natuur, menen milieuorganisaties. Maar ze brengen ook geld in het laatje.

Quote

Soms weten cruisetoe­ris­ten nauwelijks waar ze zijn. Ze smeren zich dik in met zonnebrand dat ons koraal aantast en alten overal plastic flesjes achter

Anouschka van de Ven, Stinapa

Elsmarie Beukenboom (62, Nieuw-Amsterdam) tuurt vanuit een jeep door haar verrekijker: ,,Kijk daar, een geelschouderamazonepapegaai. Die laat zich niet vaak zien, we hebben mazzel.’' De vogel laat zich rustig bekijken, schikt z’n veren en vliegt dan met klapperende vleugels weg. Het is ‘s ochtends vroeg, op Bonaire is het vogelrijk druk in bedrijf. Beukenboom, gepensioneerd directeur van zowel het toerismebureau op Bonaire als natuurbeschermingsorganisatie Stinapa, neemt regelmatig toeristen mee om vogels te spotten in de Caribisch-Nederlandse natuur. Rustig rijdt de jeep langs de noordkant van het grootste meer op het eiland, Lac Bay. De mangroves zijn een perfecte broedplaats. No tresspassing, waarschuwt een bord langs de zandweg, oftewel: verboden terrein. In de verte foerageren felroze flamingo’s in het water. Natuurliefhebbers vragen zich af: hoelang blijft deze rust gewaarborgd?